Η αγάπη (ωκυτοκίνη) δημιουργεί γερά οστά και μυς

agaph okytokinhΕρευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ, διαπίστωσαν ότι οι ενέσεις ωκυτοκίνης μπορούν να οδηγήσει στην ταχύτατη ανάρρωση μυϊκών τραυματισμών και στη θωράκιση της οστικής υγείας, ιδιαίτερα σε προχωρημένη ηλικία.

Τα ενδιαφέροντα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στον επιστημονικό περιοδικό Nature Communications.

Σύμφωνα με τους Αμερικανούς ερευνητές, τα νέα ευρήματα μπορούν να βρουν εφαρμογή σε ηλικιωμένα άτομα, «φρενάροντας» τη μυϊκή ατροφία λόγω προχωρημένης ηλικίας.

Ως γνωστόν η ωκυτοκίνη εκκρίνεται στον οργανισμό κατά την σωματική επαφή, ενώ σχετίζεται με τον θηλασμό, τη διαδικασία του τοκετού, την ανάπτυξη κοινωνικών δεσμών και το σεξ.

Άμεση επίδραση

Δοκιμές σε ηλικιωμένα ποντίκια έδειξαν ότι σε αντίθεση με οποιαδήποτε άλλη θεραπεία κατά της μυϊκής ατροφίας, η ωκυτοκίνη δεν συνοδευόταν από παρενέργειες (π.χ. καρκινογενέσεις κ.ά.) ενώ παράλληλα επιτάχυνε τον χρόνο ανάρρωσης των μυϊκών τραυματισμών με ρυθμούς παρόμοιους με εκείνους που παρατηρούνταν σε νεαρά τρωκτικά.

Η θεραπεία που εφαρμόστηκε στα πειραματόζωα είχε συνολική διάρκεια 9 ημερών. Στο τέλος, οι ειδικοί είδαν ότι οι τραυματισμένοι μυς των ηλικιωμένων ποντικιών, στα οποία είχε χορηγηθεί ωκυτοκίνη με ενέσεις είχαν αναρρώσει πολύ ταχύτερα, συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου.

«Η επίδραση της ωκυτοκίνης ήταν αστραπιαία. Η ανάρρωση του μυϊκού ιστού των ηλικιωμένων ποντικών άγγιζε περίπου το 80%, εκείνης που είχαμε παρατηρήσει σε νεαρά ποντίκια», λέει ο ερευνητής Κρίστιαν Ελάμπντ.

Από την άλλη πλευρά, ο μυϊκός ιστός νεαρών ποντικιών, τα οποία είχαν λάβει θεραπεία με ωκυτικινη δεν φάνηκε να αναγεννάται με τους ίδιους, γρήγορους ρυθμούς.

Οι ερευνητές πιστεύουν πως η ωκυτοκίνη «ενισχύει τα βλαστικά κύτταρα “γερασμένου” μυϊκού ιστού, χωρίς να τα κάνει να διαιρούνται ανεξέλεγκτα».

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Δείτε επίσης