Υπέρχρωση και παραμόρφωση νυχιών

nyxia 4 4 4Τα νύχια σας μπορεί να πουν πολλά για τη γενική σας υγεία. Κοιτάξτε τα νύχια των χεριών σας. Φαίνονται δυνατά και υγιή, ή βλέπετε επάνω τους ράχες ή περιοχές με ασυνήθιστο χρώμα ή σχήμα;

Πολλές κάθε άλλο παρά επιθυμητές καταστάσεις των νυχιών μπορεί να αποφευχθούν με τη σωστή φροντίδα τους, αλλά μερικές καταστάσεις μπορεί να είναι ενδείξεις ασθένειας που απαιτεί προσοχή. Μερικές καταστάσεις νυχιών είναι ακίνδυνες. Σε αυτές περιλαμβάνονται οι κάθετες ράχες, σαν γραμμές, που τείνουν να χειροτερέψουν με την ηλικία σας.

Ένας μικρός τραυματισμός μπορεί να προκαλέσει υπέρχρωση του νυχιού. Η μαύρη κηλίδα κάτω από το νύχι του αντίχειρα μετά από ένα χτύπημα με σφυρί είναι αίμα, ενώ λευκά σύννεφα στις άκρες των νυχιών σας είναι αποτέλεσμα μικρού τραυματισμού. Η υπερβολική έκθεση σε δυνατά σαπούνια ή χημικές ουσίες μπορεί να σκίσουν τα νύχια, να τα ξεφλουδίσουν ή να τα κάνουν εύθραυστα. Επίσης, σφιχτά ή κακά προσαρμοσμένα παπούτσια μπορεί να προκαλέσουν γύρισμα ή πάχυνση των νυχιών των ποδιών.

Άλλες καταστάσεις νυχιών μπορεί να είναι ένδειξη νόσου• γι’ αυτό βγάλτε το βερνίκι των νυχιών, όταν πηγαίνετε να επισκεφθείτε το γιατρό σας.

Οι καταστάσεις που ακολουθούν μπορεί να απαιτούν ιατρική προσοχή:

Διαχωρισμός νυχιού από τη βάση του

Ο διαχωρισμός του νυχιού από τη βάση του (ονυχόλυση) μπορεί να συνδέεται με τραυματισμό, ψωρίαση, αντίδραση σε φάρμακο, μυκητιασική λοίμωξη ή αντίδραση σε σκληρυντικά νυχιών ή ακρυλικά νύχια.

Σύνδρομο κίτρινου νυχιού

Οίδημα των χεριών ή ένα αναπνευστικό πρόβλημα, όπως χρόνια βρογχίτιδα, μπορεί να αλλάξουν το χρώμα ενός ή περισσότερων νυχιών σας σε κίτρινο ή πράσινο. Η κατάσταση συνδέεται με πολύ αργή ανάπτυξη των νυχιών και τα νύχια σας θέλουν κόψιμο μόνο μία φορά κάθε πολλούς μήνες.

Λακκάκια

Μικρά λακκάκια στο νύχι είναι συνηθισμένα σε ανθρώπους με ψωρίαση ή τραυματισμούς νυχιών.

Νύχια Terry

Νύχια Terry είναι μια κατάσταση κατά την οποία τα νύχια σας φαίνονται θαμπά, αλλά η κάθε άκρη έχει μία μαύρη λουρίδα. Αυτό μπορεί να είναι σημάδι σοβαρής νόσου, όπως καρκίνος, συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, διαβήτης ή απλά μπορεί να είναι σημάδι γήρατος.

Πληκτροδακτυλία

Νύχια που γυρίζουν γύρω από τις άκρες των δακτύλων μαζί με φάρδεμα των δακτύλων των χεριών και των ποδιών μπορεί να είναι σημάδι έλλειψης οξυγόνου. Η πληκτροδακτυλία συνδέεται με διάφορες παθήσεις, όπως η καρδιοπάθεια και το εμφύσημα.

Γραμμές Beau

Οι γραμμές Beau είναι εγκοπές που εμφανίζονται κατά μήκος του νυχιού. Μπορεί να εμφανιστούν, όταν η ανάπτυξη στη βάση του νυχιού διακόπτεται από σοβαρή νόσο, όπως καρδιακή προσβολή, πνευμονία ή από υψηλό πυρετό.

Γραμμές Mees

Οι γραμμές Mees προκαλούνται από δηλητηρίαση με αρσενικό. Είναι άσπρες γραμμές κατά μήκος του νυχιού.

Κοιλονυχία

Τα νύχια που είναι μαλακά και μοιάζουν σαν να έχουν βουλιάξει μπορεί να είναι σημάδι σιδηροπενικής αναιμίας. Το βαθούλωμα είναι συνήθως αρκετά μεγάλο, ώστε να κρατήσει μια σταγόνα υγρού.

Δεν είναι ασυνήθιστο να προσβάλλονται τα νύχια σας στη διάρκεια κάποιας νόσου και να αναλαμβάνουν μετά. Η βλάβη μπορεί να διορθωθεί μόνο με την αργή διαδικασία της ανάπτυξης, περίπου 3 χιλιοστά το μήνα για τα νύχια των χεριών και 1 χλστ. για τα νύχια των ποδιών. Όταν ελεγχθεί ή ιαθεί η υποκείμενη νόσος, τα νύχια σας σταδιακά θα επιστρέψουν στα φυσιολογικά. Αναφέρετε όμως στο γιατρό σας κάθε νέα αλλαγή χρώματος ή οποιοδήποτε σημάδι.

Δείτε επίσης