Οι μάγκες του σχολείου έχουν περισσότερα προβλήματα ως ενήλικες

cool 4Τα δημοφιλή άτομα του σχολείου, αυτά που ως έφηβοι ήταν για τους  άλλους “ελκυστικοί” και με αυξημένη δημοτικότητα, έχουν μεταλύτερη πιθανότητα για παραβατική συμπεριφορά στο μέλλον, διαπιστώνει μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Child Development.

Όπως επισημαίνει ο Τζόζεφ Αλεν, καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, οι έφηβοι που φαίνονται μεγαλύτεροι από την ηλικία τους μπορεί να είναι δημοφιλής στο σχολείο, αλλά είναι πιο πιθανό να καταλήξουν στη φυλακή, σε σχέση το μέσο όρο.

Ο Άλλεν διαπίστωσε ότι οι έφηβοι αυτοί, όταν γίνονται 23 χρονών έχουν 45% υψηλότερα ποσοστά αλκοολισμού και προβλήματα ναρκωτικών καθώς και 22%  υψηλότερα ποσοστά εγκληματικής συμπεριφοράς.

Το εκ πρώτης όψεων περίεργο αυτό εύρημα προέρχεται από μια 10ετή μελέτη κατά την οποία οι ερευνητές παρακολούθησαν 184 μαθητές από τα 13 μέχρι τα 23 τους χρόνια. Στα 13 χρόνια τους, εκείνοι που παρουσίαζαν συμπεριφορές “ψευδοωριμότητας” – συμπεριφορές που αυξάνουν τη δημοτικότητα- γίνονταν πιο δημοφιλείς από τους συνομηλίκους τους. Τα δημοφιλή παιδιά εντυπωσίαζαν τους συνομηλίκους τους παρουσιάζοντας μεγαλύτερη ερωτική δραστηριότητα και “μαγκιές” ή έκαναν παρέα με πιο εμφανίσιμα άτομα.

Καθώς τα χρόνια περνούσαν, όμως, έχαναν τη δημοτικότητά τους. Στην πραγματικότητα, συνέβαινε το ακριβώς αντίθετο. Οι “μαγκιές” και συμπεριφορές “ωριμότητας” εξελίχθηκαν σε προβλήματα. Κι αυτό, σύμφωνα με τους ερευνητές της μελέτης, τους έκανε να στρέφονται σε όλο και πιο ακραίες και επικίνδυνες παραβατικές συμπεριφορές.

Λιγότερο κοινωνικοί οι μάγκες

“Φαίνεται ότι, ενώ η συμπεριφορά των δημοφιλών εφήβων έχει συνδεθεί με πρώιμη δημοτικότητα, με την πάροδο του χρόνου, αυτοί οι έφηβοι χρειάζονται ολοένα και πιο ακραίες συμπεριφορές για να συνεχίσουν να είναι δημοφιλείς και αυτό του οδηγεί εκτός νόμου”, επισημαίνει ο Αλεν.

Μέχρι τα 23 χρόνια τους, τα δημοφιλή παιδιά και οι “μάγκες” του σχολείου δυσκολεύονταν να κάνουν φίλους και ήταν λιγότερο ικανοί στα κοινωνικά θέματα από τους συνομηλίκους τους.

Το γιατί οι “μάγκες” και οι δημοφιλείς του σχολείου έχουν αυτή την τύχη χρειάζεται κάποια εξήγηση η οποία όμως δεν είναι εύκολη.

Ένας λόγος είναι ότι οι δημοφιλείς έφηβοι, επειδή απολάμβαναν τη δημοτικότητα τους, δεν μπαίνουν στον κόπο να γίνουν καλοί μαθητές -κάτι που μετράει για την επόμενη πορεία τους στην κοινωνία.

Οι “μάγκες” του σχολείου συνήθως συνδέονται με πιο όμορφες κοπέλες στα εφηβικά τους χρόνια από τους “σπασίκλες” αλλά στη συνέχεια, και καθώς οι γυναίκες ωριμάζουν έλκονται από τους άντρες που είναι σε θέση να κερδίσουν περισσότερα λεφτά. Οι μάγκες όμως συνήθως δεν κερδίζουν λεφτά στη σημερινή κοινωνία, εκτός κι αν είναι πολύ τυχεροί, με αποτέλεσμα να έχουν μια λιγότερο “σίγουρη” ζωή. Επίσης, τα δημοφιλή κορίτσια, που συνήθως είναι τα “κακά” της τάξης δεν γίνονται οι πιο επιθυμητές νύφες αν το μορφωτικό τους επίπεδο μείνει στάσιμο, κι αυτό ενδεχομένως να τις ωθεί σε μια πιο “ατίθαση” συμπεριφορά.

Σύμφωνα με τον Άλλεν, οι δημοφιλείς και οι μάγκες του σχολείου μπορεί να αποτελούν και ένα “είδος απατεώνων” καθώς προσπαθούν να φαίνονται πιο ώριμοι από ό, τι τελικά είναι.

Συνεπώς, η πρώιμη είσοδος στις ρομαντικές σχέσεις και η υποτιθέμενη “ώριμη” συμπεριφορά που κάνει κάποιον δημοφιλή στο σχολείο δεν αποτελεί εγγύηση για μια συνέχεια στην ενήλικη ζωή.

Δείτε επίσης