Τεχνικές αντιμετώπισης ρυτίδων του δέρματος

Οι τεχνικές αναμόρφωσης του δέρματος μπορεί να χρησιμοποιηθούν, για να περιορίσουν λεπτές ρυτίδες, ουλές, όπως εκείνες που αφήνει η ακμή, και διαταραχές χρωματισμού, όπως οι ηπατικές κηλίδες. Αυτές γίνονται με αφαίρεση του εξωτερικού στρώματος του δέρματος (επιδερμίδας), για να αναπτυχθεί στη θέση του νέο δέρμα, πιο λείο και με νεανική εμφάνιση.
Οι τεχνικές αναμόρφωσης της επιδερμίδας είναι:

Χημική απολέπιση (χημικό πίλινγκ)

Με τη χημική απολέπιση ο γιατρός σας βάζει ένα οξύ που καίει το εξωτερικό στρώμα του δέρματος σας, το οποίο ξεφλουδίζει προκαλώντας την αναγέννηση νέου, πιο λείου δέρματος. Το δέρμα σας θα αναπτύξει μια εσχάρα για περίπου 7 έως 10 ημέρες και θα είναι ροζ για 3 μήνες περίπου.

Κίνδυνοι. Ακόμα και με μια επιτυχώς ολοκληρωμένη θεραπεία μπορεί να παραμείνουν μικρές ουλές. Αν η θεραπεία με χημικό peeling δε γίνει σωστά ή αν πάθετε κάποια μόλυνση, μπορεί να δημιουργηθεί έντονη ουλή. Το δέρμα σας θα είναι μόνιμα πιο λεπτό, χωρίς χρωστική ουσία που προστατεύει από τον ήλιο. Αυτό σας κάνει πιο ευπαθείς στα ηλιακά εγκαύματα και στον καρκίνο του δέρματος. Στους ανθρώπους με σκούρο δέρμα η μέθοδος αυτή μπορεί να προκαλέσει λεκέδες.

Λείανση δέρματος

Λεπτές ρυτίδες, ηπατικές κηλίδες και ουλές μπορεί να λειανθούν με ένα μικρό περιστρεφόμενο τροχό. Η εσχάρα και το οίδημα συνήθως κρατούν 7 έως 10 ημέρες. Η πλήρης επούλωση παίρνει περισσότερο. Η λείανση του δέρματος με τροχό κατά μεγάλο μέρος έχει αντικατασταθεί από την αναμόρφωση της επιδερμίδας με λέιζερ.

Κίνδυνοι. Αν έχετε τάση για επιχείλιο έρπητα, μπορεί να φουντώσει μετά τη θεραπεία. Η έκθεση στον ήλιο μπορεί να προκαλέσει σοβαρό έγκαυμα, που ίσως αποχρωματίσει μόνιμα το πρόσωπο σας. Η λείανση του δέρματος δε συνιστάται σε ανθρώπους με σκούρο δέρμα, επειδή μπορεί να προκαλέσει λεκέδες.

Αναμόρφωση επιδερμίδας με λέιζερ

Η αναμόρφωση της επιφάνειας του δέρματος με λέιζερ (laser) είναι μια μέθοδος κατά την οποία ο γιατρός χρησιμοποιεί μια έντονη παλλόμενη ακτίνα φωτός, για να εξατμίσει το εξωτερικό στρώμα του δέρματος (επιδερμίδα). Με χαμηλότερη ένταση το λέιζερ μπορεί να συρρικνώσει ρυτίδες. Όταν το υποκείμενο δέρμα επουλώνεται, τελικά είναι πιο σφιχτό και πιο λείο από πριν.

Για τις πρώτες 48 έως 72 ώρες μετά την εγχείρηση το πρόσωπο σας θα έχει ζωηρό κόκκινο χρώμα, θα πονάει, θα βγάζει υγρό και θα έχετε κνησμό. Μερικοί άνθρωποι αντιδρούν λιγότερο έντονα από τους άλλους.

Το δέρμα σας βγαίνει πάλι σε μία εβδομάδα περίπου. Σε δύο εβδομάδες το περισσότερο οίδημα θα έχει υποχωρήσει, αλλά θα χρειαστούν τουλάχιστον 3 με 4 μήνες, για να υποχωρήσει τελείως η κοκκινίλα. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να χρησιμοποιείτε άφθονο αντηλιακό μετά τη θεραπεία.

rytides laserΗ νέα γενιά λέιζερ δίνει στους χειρουργούς περισσότερο έλεγχο σχετικά με το πόσο δέρμα εξατμίζεται σε σύγκριση με παλιότερους τύπους λέιζερ και με τις παραδοσιακές μεθόδους αναμόρφωσης της επιδερμίδας.

Τα τελευταία λέιζερ, αν χρησιμοποιούνται σωστά, δημιουργούν λιγότερες ουλές και μεταβολές χρώματος, προκαλούν λιγότερη κακουχία και απαιτούν μικρότερο χρόνο ανάνηψης από τα παλαιότερα λέιζερ.

Κίνδυνοι. Το ποσοστό δημιουργίας ουλής είναι περίπου 1% παρόμοιο με τη λείανση και τη χημική απολέπιση. Η υπέρχρωση συνήθως μπορεί να ελεγχθεί βάζοντας στο δέρμα λευκαντική κρέμα 2 εβδομάδες πριν και 3 εβδομάδες μετά τη θεραπεία. Η αναμόρφωση της επιδερμίδας με λέιζερ αποδίδει καλύτερα σε άτομα με δέρμα μέτριου χρώματος.

Ηλεκτροχειρουργική αναμόρφωση επιδερμίδας

Μια άλλη τεχνική, που δε χρησιμοποιείται ευρέως, είναι η ηλεκτροχειρουργική αναμόρφωση της επιδερμίδας κατά την οποία χρησιμοποιείται μικροηλεκτρική συχνότητα για την αφαίρεση ιστού της επιδερμίδας. Η θεραπεία διοχετεύει ηλεκτρική ενέργεια και όχι θερμότητα ή χημικές ουσίες, που χρησιμοποιούνται σε μερικές άλλες τεχνικές αναμόρφωσης επιδερμίδας.

Κίνδυνοι. Το δέρμα σας θα είναι πρησμένο και κόκκινο τις δύο πρώτες ημέρες μετά την επέμβαση. Μέσα σε μία εβδομάδα θα είναι μόνο μέτρια ροζ και μετά από δύο εβδομάδες η κοκκινίλα πρέπει να υποχωρήσει. Ο χρόνος επούλωσης δεν είναι μεγαλύτερος από ένα μήνα. Αντίθετα με άλλες μεθόδους αναμόρφωσης της επιδερμίδας, η ηλεκτροχειρουργική μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε άτομα με πιο σκούρο δέρμα.

Δείτε επίσης