Ζαλάδα και αιτίες

zalades zalhΗ ζάλη (ζαλάδα) είναι ένας ασαφής όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει διάφορα αισθήματα όπως το  αίσθημα αστάθειας της κίνησης του σώματος μας. Επίσης χρησιμοποιείτε για να περιγράψει τη διανοητική σύγχυση, τη θόλωση της όρασης, την τάση προς λιποθυμία και τον πονοκέφαλο.

Οι ζαλάδες προσβάλλουν περισσότερο από το 50% των μεγαλύτερων ενηλίκων και επηρεάζουν τις καθημερινές δραστηριότητες στο 20% των ατόμων άνω των 60 ετών.

Το 15 και 30% των ατόμων – κυρίως γυναίκες και μεγαλύτεροι ενήλικες – θα εκδηλώσουν κάποιο επεισόδιο ζάλης στη ζωή της τους που θα είναι τόσο σοβαρό, που θα ζητήσουν ιατρική βοήθεια. Για τις γυναίκες, είναι συνηθισμένο να έχουν μερικές φορές παροδικές σκοτοδίνες στη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Αλλά όσο συνηθισμένες και αν είναι οι ζαλάδεςι, πολύ συχνά πρόκειται για ένα απογοητευτικό και πολύπλοκο παζλ. Αν και η ζάλη μπορεί να σημαίνει μόνο ένα πράγμα για εσάς, για το γιατρό σας είναι μία ομπρέλα όρων που μπορεί να υποδεικνύει ένα από τα πολλά πιθανά προβλήματα.

Αίσθημα στροβιλισμού

Αν εμφανίσετε κάποιο αίσθημα στροβιλισμού (ίλιγγος), το πρόβλημα σχετίζεται πιθανότατα με τα νεύρα και την αίθουσα στο έσω αφτί- όργανα στο εσωτερικό του αφτιού για την αίσθηση της θέσης, της κίνησης και των αλλαγών στη θέση του κεφαλιού σας. Ο ίλιγγος μπορεί επίσης να προκαλέσει ναυτία και εμετό. Σχεδόν πάντα συνοδεύεται από ακούσια, μη φυσιολογική, ρυθμική κίνηση των ματιών που ονομάζεται νυσταγμός. Τα κύρια αίτια του ιλίγγου είναι:

  •  Νόσος του Meniere.
  •  Λαβυρινθίτιδα. Πρόκειται για φλεγμονή του λαβύρινθου (εσωτερικό του αυτιού) και συμβαίνει ως επιπλοκή ιογενούς μόλυνσης προκαλώντας δυσάρεστα αισθήματα ιλίγγων και ναυτίας.
  •  Ακουστικό νευρίνωμα.
  •  Καλοήθης παροξυσμικός ίλιγγος θέσης.
  •  Ορισμένα φάρμακα, όπως η ασπιρίνη, η στρεπτομυκίνη και η γενταμυκίνη, καθώς και μερικά φάρμακα που χορηγούνται για την αρτηριακή υπέρταση και τις καρδιοπάθειες.
  •  Υπερβολική χρήση καφεΐνης και αλκοόλ.

Αίσθημα αστάθειας

Μερικές φορές μία πάθηση στο έσω ους μπορεί να προκαλέσει διαταραχή της ισορροπίας ή μία αίσθηση αστάθειας, όταν περπατάτε.

Το αίσθημα αστάθειας μπορεί να προκληθεί επίσης από συγκεκριμένα φάρμακα, όπως αντιεπιληπτικά, ηρεμιστικά και υπνωτικά.

Οι διαταραχές κάποιων αισθήσεων, όπως η μειωμένη όραση, οι βλάβες στα νεύρα των χεριών και των ποδιών, η οστεοαρθρίτιδα και η μυϊκή αδυναμία μπορεί επίσης να προκαλέσουν αστάθεια, όπως επίσης και οι παθήσεις του κεντρικού νευρικού συστήματος.

Αίσθημα επίπλευσης

Πολλοί άνθρωποι αναφέρονται σε ένα αίσθημα επίπλευσης, όταν αισθάνονται ζαλισμένοι. Αυτή η πάθηση συνδέεται μερικές φορές με τον υπεραερισμό ή μια εκδήλωση άγχους, όπως η κρίση πανικού.

Αίσθημα λιποθυμίας

Μερικοί άνθρωποι λιποθυμούν στη θέα αίματος, όταν ακούσουν άσχημα νέα ή όταν δουν ένα τρομακτικό θέαμα.

Η αίσθηση λιποθυμίας που συμβαίνει χωρίς συγκεκριμένο λόγο μπορεί να σχετίζεται με κάποιο καρδιαγγειακό πρόβλημα. Τα πιθανά αίτια είναι:

  •  Η σημαντική πτώση της συστολικής πίεσης, όταν είστε όρθιοι (ορθοστατική υπόταση). Το αίσθημα της ζάλης εμφανίζεται όταν δεν φτάνει η απαραίτητη ποσότητα αίματος στον εγκέφαλο. Κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί όταν υπάρχει πτώση της αρτηριακής πίεσης (χαμηλή πίεση) ή όταν το άτομο αφυδατώνεται, όπως σε περιπτώσεις παρατεταμένης διάρροιας, εμετού, πυρετού και άλλων αιτιών.
  •  Αποφραγμένες αρτηρίες (ισχαιμία).
  •  Νόσος του καρδιακού μυός (μυοκαρδιοπάθεια).
  •  Γρήγορος ή αργός καρδιακός ρυθμός (αρρυθμία).

Αν έχετε συνέχεια ζάλη ή αν η ζάλη σας συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα, επισκεφθείτε το γιατρό σας.

Μόνο το 5% των περιπτώσεων προέρχονται από σοβαρό λόγο, αλλά είναι σημαντικό να αναγνωριστεί το αίτιο της ζαλάδας σας και να αποκλειστούν οι σοβαρές παθήσεις.

Αυχενικό σύνδρομο

Μια από τις αιτίες της ζάλης ή και του πονοκέφαλου είναι και το αυχενικό σύνδρομο ειδικά όταν εμπλέκεται η άνω αυχενική μοίρα.

Η σωστή στάση και θέση του αυχένα μπορεί να σας γλιτώσει από τους πόνους και τις ζαλάδες.

Υπάρχουν ειδικές ασκήσεις, τεχνικές και μέθοδοι καθώς και σταθεροποιητικές ασκήσεις με εργομετρικά μηχανήματα αποκατάστασης. Επίσης, οι αλλαγές στον τρόπο εργασίας, ύπνου, οδήγησης καθώς και κινήσεις περπατήματος, κολύμβησης, βοηθούν.

Υπογλυκαιμία

Υπογλυκαιμία  παρουσιάζεται όταν το επίπεδο της γλυκόζης στο αίμα σας (το “ζάχαρο” του αίματος) πέφτει χαμηλά, κάτω από τα 70 mg/dl.

Όταν το επίπεδο της γλυκόζης στο αίμα είναι χαμηλό, μπορεί να παρουσιάσετε συμπτώματα όπως ταχυπαλμία, εφίδρωση, τρεμούλα, αίσθηση άγχους, χλόμιασμα, θολή όραση, ζαλάδα και τάση για λιποθυμία. Μπορεί να αισθανθείτε αποπροσανατολισμό, να μην μπορείτε να συγκεντρωθείτε, ή να έχετε πονοκέφαλο.

Δείτε επίσης