Μελάνωμα στο μάτι

melaanoma mati Το μελάνωμα είναι γνωστό ως μία μορφή καρκίνου σε κάποιο μέρος στο δέρμα, αλλά μπορεί να εμφανιστεί και στο μάτι.

Το μελάνωμα του ματιού (οφθαλμικό μελάνωμα) είναι ένας καρκίνος των χρωστικών ιστών του ματιού. Μπορεί να συμβεί στην επιφάνεια του ματιού (μελάνωμα στον επιπεφυκότα) ή στο εσωτερικό του ματιού (μελάνωμα του χοριοειδούς), που περιλαμβάνει την ίριδα, το ακτινωτό σώμα, που παράγει το υγρό μέσα στο μάτι και βοηθάει στον έλεγχο της κίνησης του φακού, ή το χοριοειδή, το στρώμα του ιστού ανάμεσα στον αμφιβληστροειδή και στο σκληρό χιτώνα.

Το μελάνωμα του ματιού είναι ένας πιθανόν θανατηφόρος καρκίνος. Όπως με όλα τα είδη καρκίνου, η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία είναι σημαντικές.

Το μελάνωμα του ματιού σχεδόν πάντα ξεκινάει στο μάτι και σπάνια κάνει μετάσταση εκεί από κάποιο άλλο σημείο του σώματος.

Μελάνωμα στον επιπεφυκότα

  • Ένα καφέ ή μαύρο σημάδι στο κάλυμμα του ματιού (στον επιπεφυκότα).
  • Ένα σημάδι του ματιού που μεγαλώνει ή αλλάζει χρώμα με τον καιρό.

Μελάνωμα του χοριοειδούς

  • Μαύρη κηλίδα στην ίριδα.
  • Αλλαγή στο χρώμα της ίριδας.
  • Μειωμένη όραση.
  • Ελαττώματα στο οπτικό πεδίο.
  • Αίσθηση τρεμάμενου φωτός.
  • Ερυθρό, επώδυνο μάτι.

Διάγνωση

Το κλειδί της διάγνωσης είναι μία λεπτομερής εξέταση από έναν ειδικό που γνωρίζει τα χαρακτηριστικά και τις παραλλαγές των όγκων του ματιού. Εκτός από την προσεκτική εξέταση διαγνωστικές εξετάσεις για την εξακρίβωση του μεγέθους του όγκου μπορεί να γίνουν με υπέρηχο, αξονική ή μαγνητική τομογραφία.

Θεραπεία

Η θεραπεία εξαρτάται από το μέγεθος και τη θέση του μελανώματος. Οι μικροί όγκοι που δε μεγαλώνουν και δεν προκαλούν οπτικά προβλήματα μπορεί να παρατηρούνται σχολαστικά χωρίς άμεση θεραπεία.

Τα μελανώματα στον επιπεφυκότα αφαιρούνται συχνά χειρουργικά και στην περιοχή γύρω από τον όγκο πραγματοποιείται μία διαδικασία ψύξης (κρυοθεραπεία), για να καταστραφούν τυχόν εναπομείναντα καρκινικά κύτταρα στην περιοχή. Οι μικροί, περιορισμένοι στην ίριδα καρκίνοι, στο ακτινωτό σώμα και στον χοριοειδή μπορούν επίσης να αντιμετωπιστούν με χειρουργική αφαίρεση.

Όταν η αφαίρεση του όγκου δεν είναι δυνατή, η θεραπεία με λέιζερ (φωτοπηξία με λέιζερ ή διακορική θερμοθεραπεία) μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την καταστροφή των μικρών, αναπτυσσόμενων όγκων.

Ο οφθαλμός ίσως να πρέπει να αφαιρεθεί, αν ο όγκος είναι μεγάλος, έχει προσβάλει άλλα μέρη του ματιού ή οι άλλες μέθοδοι δεν είναι επιτυχείς. Το οφθαλμικό μελάνωμα, περιλαμβανομένων των καρκινικών κυττάρων που έχουν εξαπλωθεί σε άλλα όργανα, δεν ανταποκρίνεται συνήθως καλά στη χημειοθεραπεία.

Δείτε επίσης