Άσκηση και εγκυμοσύνη

egkymosynh askhshΣήμερα όλο και περισσότερες υγιείς γυναίκες γυμνάζονται καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους. Αυτό δε σημαίνει ότι η εγκυμοσύνη είναι η περίοδος που πρέπει να αρχίσετε ένα έντονο πρόγραμμα ασκήσεων, ιδιαίτερα αν δεν είχατε γυμναστεί ποτέ στη ζωή σας. Εντούτοις, αν γυμναζόσασταν συστηματικά πριν από την εγκυμοσύνη σας, μπορείτε πιθανώς να συνεχίσετε εκτός κι αν ο γιατρός σάς το απαγορεύσει. Πολλοί γιατροί συνιστούν ακόμα και στις γυναίκες που έκαναν προηγουμένως καθιστική ζωή να αρχίσουν σταδιακά ένα ήπιο πρόγραμμα ασκήσεων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Τα μακροχρόνια οφέλη ενός τακτικού προγράμματος ασκήσεων για τις γυναίκες και τους άνδρες είναι γνωστά. Τι επίδραση όμως  έχει η άσκηση της εγκύου στο έμβρυο;

Οι μελέτες έχουν δείξει ότι η άσκηση πιθανώς δεν έχει καμιά επίδραση, θετική ή αρνητική, στο αναπτυσσόμενο έμβρυο. Εντούτοις, η άσκηση μπορεί να βελτιώσει τη φυσική κατάσταση της μητέρας.

Αποτέλεσμα της καλής φυσικής κατάστασης μπορεί να είναι ένας ταχύτερος και ευκολότερος τοκετός, που πιθανότατα οφείλεται στην αυξημένη καρδιοαναπνευστική προσαρμογή και στη μεγαλύτερη αντοχή. Το τελευταίο αυτό χαρακτηριστικό της σωματικής αντοχής της μητέρας είναι ιδιαίτερα πολύτιμο στον τοκετό κατά τη φάση εξωθήσεως του μωρού. Οι γυναίκες που γυμνάζονται συστηματικά μπορούν συνήθως να εξωθήσουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, χωρίς να κουραστούν.

Παρ’ όλα αυτά γυμναστείτε με προσοχή. Λόγω των σωματικών και ορμονικών αλλαγών που γίνονται στο σώμα σας, είστε πιο ευάλωτη στις κακώσεις. Οι αρθρώσεις σας είναι περισσότερο ασταθείς και εύκολα υφίστανται τραυματισμούς, γιατί τώρα οι συνδετικοί σας ιστοί διατείνονται ευκολότερα. Επιπλέον, καθώς αλλάζει το σώμα σας, το κέντρο βάρους σας μετακινείται και μπορεί να νιώθετε ότι χάνετε την ισορροπία σας. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στις αλλαγές του σώματος σας.

Ασκήσεις

Υπάρχουν πολλά σπορ και ασκήσεις που είναι κατάλληλα για μία έγκυο γυναίκα. Μία από τις καλύτερες ασκήσεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι η κολύμβηση. Παρέχει μία καλή καρδιαγγειακή τόνωση και δεν ενέχει τον κίνδυνο κάκωσης (τραυματισμού) των αρθρώσεων, αφού είστε μέσα στο νερό.

Οι ήπιες αεροβικές ασκήσεις είναι επίσης καλές. Το τζόκινγκ και η ποδηλασία είναι επιπλέον καλές ασκήσεις, αν παίρνατε μέρος σ’ αυτές τις δραστηριότητες πριν από τη σύλληψη. Στην περίπτωση που αισθανθείτε μεγαλύτερη κόπωση από όση συνήθως, μπορεί να χρειαστεί να μειώσετε το επίπεδο των δραστηριοτήτων σας. Συχνά επίσης συνιστάται το περπάτημα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και είναι συνήθως η βασική προτεινόμενη άσκηση σε μία έγκυο γυναίκα που προηγουμένως δεν γυμναζόταν και θέλει να αρχίσει να ασκείται.

Πριν επιλέξετε και ξεκινήσετε οποιαδήποτε άσκηση, συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Παρόλο που είναι ασφαλές για τις περισσότερες γυναίκες να γυμνάζονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, για κάποιες έγκυες που έχουν ιατρικής φύσεως προβλήματα, όπως υπέρταση, η άσκηση γίνεται επικίνδυνη.

Επιπλέον, δεν πρέπει ποτέ να ασκείστε μέχρι σημείου εξαντλήσεως. Τέλος, πίνετε πολλά υγρά, για να αποφύγετε την αφυδάτωση.

Δείτε επίσης