Ραιβό γόνατο

raivo gonato

Τα περισσότερα παιδιά εμφανίζουν ραιβά γόνατα. Εάν επιμείνουν μέχρι την ηλικία των 3 ετών, συμβουλευτείτε τον παιδίατρο σας.

Τα γόνατα θεωρούνται ραιβά, εάν τα αλύγιστα γόνατα δεν ακουμπούν το ένα το άλλο, όταν οι αστράγαλοι είναι ενωμένοι.

Τα γόνατα είναι φυσιολογικά κυρτά από τη γέννηση εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο είναι διπλωμένα το ένα πάνω στο άλλο στον άβολο χώρο της μήτρας.

Τα πόδια συχνά παραμένουν κυρτά μέχρι την ηλικία των 2 ετών. Εάν επιμείνουν ή επιδεινωθούν μετά την ηλικία των 3 ετών, θα πρέπει να γίνουν εξετάσεις από τον παιδίατρο.

Ενίοτε τα πόδια φαίνονται κυρτά αποκλειστικά λόγω της κατανομής του λίπους στα πόδια του παιδιού σας. Όταν το ένα πόδι είναι πιο κυρτό από το άλλο, μπορεί να οφείλεται σε κάποιον τραυματισμό ή πρόβλημα ανάπτυξης. Τα επίμονα κυρτά πόδια συνήθως ισιώνουν χωρίς θεραπεία μέχρι την ηλικία των 8 ετών.

Ο παιδίατρος μπορεί να σας χορηγήσει στερεωτικά μέσα («σιδεράκια»), τα οποία φοριούνται τη νύχτα, ώστε να διορθωθεί η διαταραχή. Η χειρουργική επέμβαση είναι μία πιθανότητα, εάν αποτύχουν όλες οι άλλες προσπάθειες.

Σε σπάνιες περιπτώσεις τα ραιβά γόνατα προκαλούνται από διαταραχές, όπως η ραχίτιδα ή οι ραιβές κνήμες (νόσος Blount). Στη νόσο Blount οι κνήμες κυρτώνονται προς τα έξω κάτω από το γόνατο και δεν είναι με ασφάλεια τοποθετημένες στο γόνατο. Μπορεί να προκληθούν σοβαρά προβλήματα της άρθρωσης του γόνατος. Αυτή η νόσος συνήθως εμφανίζεται πιο συχνά σε παιδιά που είναι υπέρβαρα, κοντά ή περπάτησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Είναι πιο συνηθισμένη στα κορίτσια απ’ ό,τι στα αγόρια. Μία χειρουργική επέμβαση του άνω τμήματος της κνήμης μπορεί να διορθώσει το πρόβλημα.

Δείτε επίσης