Τεστ εγκυμοσύνης: Πότε να το κάνετε για μεγαλύτερη εγκυρότητα

test egkymosynhsΟ συντομότερος τρόπος, για να μάθετε αν είστε έγκυος, είναι να κάνετε ένα τεστ εγκυμοσύνης. Το γονιμοποιημένο ωάριο την τέταρτη ημέρα της ηλικίας του αρχίζει να εκκρίνει μια ορμόνη, η οποία ονομάζεται ανθρώπινη χορειακή γοναδοτροπίνη (HCG). Η ορμόνη αυτή διασπείρεται μέσα στους ιστούς του σώματος και αρχικά μπορεί να ανιχνευτεί στο αίμα και λίγο αργότερα και στα ούρα.

Τα τεστ εγκυμοσύνης είναι εύκολα στη χρήση και σχετικά ακριβή, αν ακολουθήσετε πιστά τις οδηγίες. Για την εγκυρότητά τους έχει βέβαια σημασία και το πότε θα κάνετε την εξέταση.

Τα περισσότερα τεστ εγκυμοσύνης διεξάγονται με ένα δείγμα ούρων που είναι πιο εύκολο να ληφθεί από ό,τι ένα δείγμα αίματος. Πολλοί τύποι τεστ ούρων χρησιμοποιούνται, για να ανιχνευτεί η παρουσία της χορειακή γοναδοτροπίνης. Τα πιο πολλά τεστ εξαρτώνται από την αντίδραση μεταξύ της HCG και ενός αντι-HCG αντισώματος. Στη συνέχεια μία δεύτερη αντίδραση χρειάζεται, για να καθοριστεί αν έλαβε χώρα η πρώτη αντίδραση. Συχνά αυτή είναι μία αλλαγή χρώματος.

Συνήθως τα τεστ περιέχουν ένα διάλυμα, το οποίο αναμειγνύεται με ούρα μέσα σε ένα δοκιμαστικό σωλήνα για μερικά δευτερόλεπτα. Μετά από κάποιο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, το οποίο προσδιορίζεται σε λίγα μόνο λεπτά, η αλλαγή χρώματος στο σωλήνα υποδηλώνει εγκυμοσύνη.

Σε άλλα τεστ σχηματίζεται ένας σκοτεινός δακτύλιος, αν είστε έγκυος.

Η εγκυρότητα των τεστ εγκυμοσύνης;

Να έχετε στο νου σας ότι το τεστ εγκυμοσυνης, είτε γίνει στο σπίτι είτε στο γραφείο του γιατρού, θα είναι πιο ακριβές, αν χρησιμοποιήσετε τα πρώτα πρωινά ούρα της ημέρας.

Επιπλέον, η εγκυρότητα εξαρτάται από το πότε θα κάνετε το τεστ καθώς και απ’ το πόσο πιστά θα ακολουθήσετε τις οδηγίες. Εάν το τεστ εγκυμοσύνης γίνει την πρώτη ημέρα της καθυστέρησης σας, τότε έχει περίπου 90% πιθανότητες ακρίβειας. Μεγαλύτερη ακρίβεια, περίπου στο 97%, θα έχετε, αν περιμένετε μία ακόμη εβδομάδα μετά την αναμενόμενη έμμηνο ρύση σας.

Επίσης, τα τεστ, ιδιαίτερα όταν γίνονται τις πρώτες ημέρες της εγκυμοσύνης, μπορεί να δείξουν ότι δεν είστε έγκυος, ενώ εσείς είστε. Αυτό συμβαίνει, γιατί τις πρώτες ημέρες της εγκυμοσύνης τα επίπεδα της χορειακής γοναδοτροπίνης είναι χαμηλά και μπορεί να μην είναι ανιχνεύσιμα. Για το λόγο αυτό τα αρνητικά αποτελέσματα από οποιαδήποτε τεστ εγκυμοσύνης είναι λιγότερο αξιόπιστα από ό,τι ένα θετικό αποτέλεσμα.

Αν το αποτέλεσμα του τεστ είναι αρνητικό, αλλά εσείς έχετε συμπτώματα εγκυμοσύνης, επαναλάβετε τη δοκιμασία ή συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Αν το αποτέλεσμα είναι θετικό, επισκεφτείτε το γιατρό σας για επιβεβαίωση και προγεννητικό έλεγχο. Ο γιατρός θα σας πάρει δείγμα αίματος για τη διεξαγωγή HCG τεστ.

Δείτε επίσης