Ασυμβατότητα ρέζους (Rhesus) και εγκυμοσύνη

rezousΚατά την εγκυμοσύνη, λίγο αίμα του μωρού σας μπορεί να διαφύγει προς την κυκλοφορία του αίματος σας. Αν το αίμα σας και το αίμα του παιδιού σας είναι συμβατά, αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα. Εντούτοις, αν αυτά είναι ασύμβατα, μπορεί να αναπτύξετε αντισώματα, τα οποία θα μπορούσαν να είναι μια απειλή για τις μελλοντικές εγκυμοσύνες.

Οι ομάδες αίματος καθορίζονται από το αν ένα άτομο έχει ή όχι ορισμένα πρωτεϊνικά μόρια στην επιφάνεια των ερυθρών αιμοσφαιρίων του αίματος του. Ο παράγοντας Rhesus (Rh) [ρέζους] είναι μία από αυτές τις ομάδες αίματος.

Το 85% των Καυκάσιων είναι Rh θετικοί, που σημαίνει ότι αυτοί έχουν το συστατικό Rh στα ερυθρά αιμοσφαίρια του αίματος τους. Μεταξύ των Αφρικανο-Αμερικανών το ποσοστό είναι ελαφρώς υψηλότερο και ουσιαστικά όλοι οι Αμερικανοί Ινδιάνοι και οι Ασιάτες είναι Rh θετικοί. Περίπου το 15% των Καυκάσιων και το 7% των Αφρικανο-Αμερικανών είναι Rh αρνητικοί.

Αν είστε ρέζους αρνητική, δυνητικά δεν έχετε πρόβλημα, εκτός αν ο πατέρας του μωρού σας είναι ρέζους θετικός. Αν το μωρό έχει κληρονομήσει το Rh-θετικό αίμα του πατέρα, το αίμα του παιδιού είναι ασύμβατο με το δικό σας.

Πότε υπάρχει κίνδυνος για το παιδί

Στις περισσότερες περιπτώσεις το πρώτο παιδί δεν κινδυνεύει, ακόμα και αν αυτό είναι Rh-θετικό, επειδή το Rh-αρνητικό αίμα σας δεν είχε εκτεθεί προηγουμένως σε Rh-θετικό αίμα, επομένως δεν έχει αρχίσει ακόμα να αναπτύσσει αντισώματα τα οποία θα μπορούσαν να προσβάλουν το έμβρυο.

Εντούτοις αν μείνετε ξανά έγκυος και το έμβρυο είναι Rh θετικό, τα αντισώματα αυτά μπορούν να περάσουν διαμέσου του πλακούντα και να βλάψουν το αναπτυσσόμενο μωρό. Ο κίνδυνος αυξάνει με κάθε ρεζους ασύμβατη εγκυμοσύνη.

Η ασυμβατότητα Rh δεν αποτελεί το πρόβλημα που ήταν κάποτε λόγω των τελειότερων τεχνικών παρακολούθησης, της χρήσης ενός ορού που προλαμβάνει την ανάπτυξη αντισωμάτων από τη Rh-αρνητική γυναίκα και της αποτελεσματικότερης θεραπείας για βρέφη που έχουν προσβληθεί.

Αν είστε έγκυος, ο γιατρός σας θα ζητήσει μία εξέταση αίματος, η οποία θα προσδιορίσει αν είστε ρέζους αρνητική ή ρέζους θετική. Εάν είστε ρέζους αρνητική, θα απαιτηθούν τακτικές εξετάσεις αίματος καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας για έλεγχο τυχόν ανάπτυξης αντισωμάτων. Αν και η ανάπτυξη τους είναι απίθανο να συμβεί κατά την πρώτη εγκυμοσύνη, δεν είναι και αδύνατη. Αν είχατε κάνει έκτρωση ή είχατε μια αποβολή εμβρύου στο παρελθόν, είναι πιθανό μερικά ερυθρά αιμοσφαίρια του εμβρύου να έχουν εισέλθει στο σώμα σας και να έχουν πυροδοτήσει την ανάπτυξη αντισωμάτων. Επίσης, υπάρχει πάντα η πιθανότητα μικρών διαρροών εμβρυϊκού αίματος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Ένεση Rho άνοσης σφαιρίνης

Οι γιατροί συνήθως κάνουν σε όλες τις έγκυες ρεζους αρνητικές ασθενείς μια ένεση Rho άνοσης σφαιρίνης στις 28 με 30 εβδομάδες της κύησης, για να εμποδίσουν την ενδεχόμενη ευαισθητοποίηση (δηλαδή την παραγωγή αντισωμάτων) σε περίπτωση κάποιας πρώιμης διαρροής (διαφυγής) εμβρυϊκού αίματος. Ο ορός αυτός καταστρέφει τα ερυθρά αιμοσφαίρια του εμβρύου, τα οποία έχουν εισέλθει στην κυκλοφορία σας, πριν προλάβει το σώμα σας να παρατάξει τις δυνάμεις του εναντίον αυτών. Δεν υφίσταται σχεδόν κανένας κίνδυνος από την ένεση αυτή.

Εάν έχετε αναπτύξει αντισώματα, το αποτέλεσμα μπορεί να είναι μία ήπια ή πιο σοβαρή ζημιά στην υγεία του εμβρύου ή και θάνατος ακόμα, και συνήθως ένας πρόωρος τοκετός κρίνεται απαραίτητος. Μπορεί να γίνει μετάγγιση αίματος στο βρέφος, ενώ αυτό βρίσκεται ακόμα στη μήτρα. Αυτό γίνεται για να κερδηθεί χρόνος, μέχρις ότου αναπτυχθούν αρκετά οι πνεύμονες του μωρού, ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν έναν πρόωρο τοκετό.

Μετά τη γέννηση πρέπει να γίνουν επιπλέον αφαιμαξομεταγγίσεις.

Δείτε επίσης