Ξηροφθαλμία από συνεχή χρήση οθόνης υπολογιστή – εξατμίζονται τα δάκρυα

xhrofthalmia othonhΟι εργαζόμενοι που περνούν πολλές ώρες κοιτάζοντας την οθόνη του υπολογιστών παρουσιάζουν αλλαγές στο δακρυϊκό υγρό παρόμοιο με τους ανθρώπους που πάσχουν από ξηροφθαλμία, αποφαίνεται ιαπωνική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό JAMA Ophthalmology.

Ερευνητές του Τμήματος Οφθαλμολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κέιο, με επικεφαλής τον Γιουίτσι Ουτσίνο, ανέλυσαν δείγματα δακρύων 96 υπαλλήλων γραφείων και διαπίστωσαν ότι εκείνοι που κάθονταν πολλές ώρες μπροστά σε μια οθόνη υπολογιστή εμφάνιζαν μεταβολές σε μια πρωτεΐνη που ονομάζεται MUC5AC. Η πρωτεΐνη αυτή εκκρίνεται από τα κύτταρα του άνω βλεφάρου και αποτελεί μέρος της βλέννας που κρατάει το μάτι υγρό. Όταν  καταστρέφεται ή αλλοιώνεται, δεν παράγονται αρκετά δάκρυα και το μάτι «στεγνώνει», εμφανίζοντας ξηροφθαλμία.

Οι  εργαζόμενοι λοιπόν που κάθονταν πολλές ώρες μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή είχαν επίπεδα MUC5AC που πλησιάζουν εκείνα των ανθρώπων που έχουν διαγνωστεί με ξηροφθαλμία.

Η έρευνα διαπίστωσε ότι όσοι εργάζονται μπροστά από μια οθόνη για πάνω από 7 ώρες καθημερινά, έχουν λιγότερη πρωτεΐνη MUC5AC (5,9 ng/mg) σε σχέση με όσους κοιτάζουν μια οθόνη για λιγότερο από 7 ώρες τη μέρα (9,6 ng/mg). Οι άνθρωποι με ξηροφθαλμία έχουν κατά μέσο όρο 3,5 ng/mg MUC5AC στα δάκρυά τους, ενώ σ’ ένα φυσιολογικό μάτι η ποσότητά της φθάνει τα 8,2 ng/mg.

Η συγκέντρωση της πρωτεΐνης ήταν επίσης χαμηλότερη για άτομα με συμπτώματα κούρασης των ματιών.

Εξατμίζονται τα δάκρυα

Όπως εξηγεί ο Ουτσίνο, όσοι κοιτάζουν συνεχώς μία οθόνη, τείνουν να ανοίγουν τα βλέφαρά τους περισσότερο σε σχέση με άλλες δραστηριότητες, με συνέπεια να αφήνεται εκτεθειμένη μια μεγαλύτερη επιφάνεια του ματιού. Αυτό, σε συνδυασμό με το σπανιότερο ανοιγοκλείσιμο των ματιών όταν κανείς παρατηρεί την οθόνη (σε σχέση π.χ. με το διάβασμα), έχει ως συνέπεια να επιταχύνεται η εξάτμιση των δακρύων και να εμφανίζεται ξηροφθαλμία.

Προηγούμενες έρευνες δείχνουν ότι έως και 5 εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες άνω των 50 ετών στις Ηνωμένες Πολιτείες υποφέρουν από ξηροφθαλμία, γράφουν οι ερευνητές στην έκθεσή τους. Στην Ιαπωνία, δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι αναφέρουν συμπτώματα ξηροφθαλμίας, που συχνά συνδέονται με την εργασία στον υπολογιστή.

Οι άνθρωποι με ξηροφθαλμία τείνουν να είναι λιγότερο παραγωγικοί στο χώρο εργασίας και είναι πιο πιθανό να είναι καταθλιπτικοί, είπε ο Ουτσίνο. Ανέφερε επίσης ότι τα συμπτώματα μπορεί να μειωθούν με την τοποθέτηση της οθόνης σε χαμηλότερο ύψος και δίνοντάς της μια κλίση προς τα πάνω. Αυτό προκαλεί ένα πιο συχνό ανοιγοκλείσιμο των ματιών.

Οι γιατροί συστήνουν τη χρήση ενός υγραντήρα στο γραφείο και να αποφεύγουν οι εργαζόμενοι να κάθονται μπροστά στην πορεία του αέρα που δημιουργεί το κλιματιστικό.

Συμβουλεύουν επίσης τους εργαζόμενους που υποφέρουν από οφθαλμική κόπωση και συμπτώματα ξηροφθαλμίας να ανοιγοκλείνουν πιο συχνά τα μάτια τους κατά τη διάρκεια της εργασίας τους  και να χρησιμοποιούν τεχνητά δάκρυα.

Τέλος, τα συχνά διαλείμματα στη δουλειά προσφέρουν ενυδάτωση στα μάτια και απαλλάσσουν από τα συμπτώματα.

Δείτε επίσης