Πόνοι γέννας και ανακούφιση (αναλγησία)

egkymosynh analghsiaΟ τοκετός είναι μια φυσική διαδικασία κατά την οποία όμως υπάρχει πόνος. Ορισμένοι πιστεύουν ότι ο πόνος που αισθάνονται οι γυναίκες στην γέννα είναι λιγότερος από αυτόν που νομίζουν. Παλιότερα οι γυναίκες γεννούσαν χωρίς μέσα αναλγησίας. Σίγουρα δεν είχαν να διηγηθούν τις καλύτερες ιστορίες τοκετών αλλά σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει πολύ.

Οι περισσότερες έγκυες γυναίκες (80% ως 90%) επιλέγουν κάποιο τύπο αναλγησίας κατά τη διαδικασία του τοκετού. Η μέθοδος που θα επιλέξετε να χρησιμοποιήσετε, αν τελικά επιλέξετε, εξαρτάται από τις προτιμήσεις σας, από τις συστάσεις του γιατρού σας, από τις δυνατότητες που έχει το νοσοκομείο που έχετε διαλέξει καθώς και από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του τοκετού σας.

Ενημερωθείτε για τις διάφορες μεθόδους αναλγησίας (ανακούφιση από τον πόνο) ώστε να μπορείτε να κάνετε συνειδητές επιλογές. Βεβαιωθείτε ότι είστε ελαστική στο θέμα της επιλογής, γιατί μπορεί να χρειαστεί να αλλάξετε γνώμη, αν τα πράγματα δεν εξελίσσονται όπως αναμενόταν.

Όλα τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την αναλγησία ενέχουν κάποιους κινδύνους. Οι κίνδυνοι αυτοί πρέπει να σταθμίζονται σε σχέση με την επιθυμία για ανακούφιση του πόνου.

Ναρκωτικά

Τα ναρκωτικά προσφέρουν αρκετή αναλγησία, δεν παρεμβαίνουν στην ικανότητα σας για εξώθηση και μπορεί να χορηγηθούν ενδομυϊκά ή ενδοφλέβια. Εντούτοις, έχουν μια καταπραϋντική επίδραση. Τα ναρκωτικά επίσης μπορεί να προκαλέσουν ναυτία και έμετο, ζάλη, κνησμό και σε μερικές περιπτώσεις αναπνευστικά προβλήματα.

Επειδή τα ναρκωτικά μπορεί να επιβραδύνουν τις αναπνοές του μωρού κατά τη γέννηση, δε χορηγούνται την ώρα του τοκετού. Αν το βρέφος επηρεαστεί από τα ναρκωτικά, μπορεί να του χορηγηθούν φάρμακα αμέσως μετά τη γέννηση, για να καταπολεμηθούν οι επιδράσεις τους.

Τοπικά αναισθητικά

Το τοπικό αναισθητικό είναι ένα φάρμακο που εφαρμόζεται ενέσιμα απευθείας μέσα στους ιστούς, όπως ο οδοντίατρος μουδιάζει το στόμα σας, πριν χρησιμοποιήσει τον τροχό. Η πιο απλή τοπική αναισθησία που χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια του τοκετού είναι αυτή που γίνεται πριν από την περινεοτομία ή κατά την αποκατάσταση της.

Ένα τοπικό αναισθητικό πριν από την περινεοτομία δεν έχει καμιά επίδραση στο μωρό ούτε προκαλεί ανακούφιση από τους πόνους του τοκετού. Οι ενέσεις σε άλλες περιοχές έχουν καλύτερα αποτελέσματα.

Παρατραχηλικός αποκλεισμός

Ο παρατραχηλικός αποκλεισμός γίνεται με μία ένεση τοπικού αναισθητικού στους ιστούς γύρω από τον τράχηλο, ο οποίος ανακουφίζει τον πόνο των συσπάσεων της μήτρας και της διάτασης του τραχήλου κατά τη διάρκεια του αρχικού σταδίου του τοκετού. Σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να επιβραδύνει την καρδιακή συχνότητα του βρέφους. Σήμερα λόγω της αυξημένης χρήσης της επισκληρίδιας ή της ραχιαίας αναισθησίας οι παρατραχηλικοί αποκλεισμοί χρησιμοποιούνται λιγότερο συχνά.

Κολπικός αποκλεισμός

Ο κολπικός αποκλεισμός γίνεται με μία ένεση τοπικού αναισθητικού μέσα στο τοίχωμα του κόλπου και στους συνδέσμους που υποστηρίζουν το πυελικό έδαφος. Επειδή αυτός επηρεάζει μόνο τον κόλπο και τον πρωκτό και δεν ανακουφίζει τον πόνο της μήτρας ή του τραχήλου, χρησιμοποιείται μόνο για το τελευταίο μέρος του τοκετού και για την περινεοτομία.

Επισκληρίδια και ραχιαία αναλγησία

Η επισκληρίδια και ραχιαία αναλγησία είναι από τις πιο δημοφιλείς επιλογές ανακούφισης από τον πόνο. Κατά τις μεθόδους αυτές χορηγείται ένα αναισθητικό και ναρκωτικό μείγμα με ένεση στο χώρο που περιβάλλει το νωτιαίο μυελό προκαλώντας έτσι προσωρινά αναλγησία από το επίπεδο του θώρακα και κάτω. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον τοκετό καθώς επίσης και για την περινεοτομία και τη γέννηση με καισαρική τομή. Η χρήση τους όμως απαιτεί τις υπηρεσίες αναισθησιολόγου.

Η επισκληρίδια και η ραχιαία αναισθησία είναι οι αποτελεσματικότεροι τύποι αναλγησίας για τον τοκετό. Μπορεί να νιώθετε μεγάλη ανακούφιση από τον πόνο, αλλά να είστε ακόμα ξύπνια και να απολαμβάνετε τη γέννηση του μωρού σας.

Δείτε επίσης