Ποιες τροφές καταπολεμούν τη μυρωδιά του σκόρδου

skordo myrodiaΑμερικανοί ερευνητές αναφέρουν ότι ανακάλυψαν τις τροφές που καταπολεμούν αποτελεσματικά την μυρωδιά του σκόρδου (ή του allium sativum όπως είναι η επιστημονική του ονομασία).

Το σκόρδο χρησιμοποιείται ευρέως σε όλο τον κόσμο για την πικάντικη γεύση του αλλά η αντιαισθητική μυρωδιά του δεν είναι εύκολο να απομακρυνθεί από το στόμα μας διότι ένα από τα συστατικά του, το αλλυλμεθυλσουλφίδιο, δεν μπορεί να διασπαστεί κατά τη διαδικασία της πέψης, με αποτέλεσμα να απομακρύνεται από τον οργανισμό μέσω της αναπνοής και του ιδρώτα. Το αλλυλμεθυλσουλφίδιο είναι ένα πτητικό υγρό που απορροφάται από το αίμα κατά τη διάρκεια του μεταβολισμού των ενώσεων του σκόρδου και πηγαίνει στους πνεύμονες. Από εκεί φτάνει στο στόμα προκαλώντας κακή αναπνοή αλλά και δυσοσμία του δέρματος.

Όπως γράφουν οι επιστήμονες στην Επιθεώρηση Επιστήμης Τροφίμων, τα μήλα, ο χυμός λεμονιού και η μέντα είναι οι πιο αποτελεσματικές τροφές κατά της μυρωδιάς του σκόρδου ενώ το πράσινο τσάι, ο μαϊντανός και το σπανάκι μπορούν επίσης να βοηθήσουν.

“Αντίδοτο” το ωμό μήλο

Τα νέα ευρήματα βασίζονται σε ομάδα εθελοντών, οι οποίοι έτρωγαν ωμό σκόρδο και στη συνέχεια οι ερευνητές μετρούσαν στην αναπνοή τους τέσσερα συστατικά που σχετίζονται με την χαρακτηριστική μυρωδιά του. Αμέσως μετά οι εθελοντές κατανάλωναν διάφορα τρόφιμα και οι ερευνητές ξαναμετρούσαν τα τέσσερα συστατικά, για να δουν αν και κατά πόσον επηρεάζονταν.

Από τις τροφές που δοκιμάστηκαν, το ωμό μήλο φάνηκε να είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό, λέει η Σέριλ Μπάριντζερ, καθηγήτρια στο Τμήμα Επιστήμης & Τεχνολογίας Διατροφής του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο. Μάλιστα η Μπάριντζερ πρόσθεσε πως από τότε που διενήργησε τη μελέτη, φροντίζει να τρώει ένα μήλο κάθε φορά που τρώει οτιδήποτε με σκόρδο.

Η Μπάριντζερ και οι συνεργάτες της εκτιμούν ότι οι πολυφαινόλες που υπάρχουν στα μήλα αδρανοποιούν τη μυρωδιά του σκόρδου, διασπώντας τις ουσίες που την δημιουργούν, ενώ την ίδια δράση μπορεί να έχουν τα οξέα που υπάρχουν στο χυμού λεμονιού.

Να σημειωθεί οτι ρογενέστερη μελέτη της ίδιας ερευνητικής ομάδας έχει δείξει ότι και το γάλα μπορεί να καταπολεμήσει τη μυρωδιά του σκόρδου, ελαττώνοντας τις συγκεντρώσεις του αλλυλμεθυλσουλφίδιο κατά 50%, αρκεί να είναι πλήρες και όχι άπαχο, και βέβαια να καταναλώνεται μαζί με το γεύμα που περιέχει σκόρδο.

Δείτε επίσης