Φάρμακο για την αρθρίτιδα χάρισε πλούσια μαλλιά σε φαλακρό άνδρα

alopekei yale3

O 25χρονος μετά τη θεραπεία με το φάρμακο της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

Ενα φάρμακο για την αρθρίτιδα χάρισε πλούσια μαλλιά σε έναν 25χρονο άνδρα που έπασχε από αλωπεκία και ήταν εντελώς φαλακρός.

Το φάρμακο ονομάζεται tofacitinib (τοφασιτινίμπη, εμπορική ονομασία Xeljanz) και έχει λάβει έγκριση κυκλοφορίας από την αρμόδια αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA), όχι όμως και από τον αντίστοιχο Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ). Χορηγήθηκε στον ασθενή από ερευνητές του Πανεπιστημίου Γέιλ.

Ο 25χρονος του οποίου το όνομα δεν αποκαλύφθηκε έπασχε από ένα αυτοάνοσο νόσημα που οδηγεί σε απώλεια των τριχών και ονομάζεται καθολική αλωπεκία (Αlopecia universalis).

Μέσα σε οκτώ μήνες ο ασθενής απέκτησε πλούσια μαλλιά στο κεφάλι του αλλά και πολλές τρίχες στο πρόσωπο και το σώμα, για πρώτη φορά μετά από επτά χρόνια.

«Τα αποτελέσματα είναι ό,τι ακριβώς ελπίζαμε», ανέφερε ο Μπρετ Κινγκ, κύριος συγγραφέας της μελέτης σχετικά με την περίπτωση του νεαρού άνδρα, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Investigative Dermatology.

Ο ειδικός προσέθεσε πως τα νέα ευρήματα αποτελούν «ένα τεράστιο βήμα μπροστά σε ό,τι αφορά τη θεραπεία των ατόμων με καθολική αλωπεκία».

Ο 25χρονος άνδρας παραπέμφθηκε στη Δερματολογική Κλινική του Γέιλ στο Νιου Χέιβεν του Κονέκτικατ για την αντιμετώπιση ενός δεύτερου αυτοάνοσου νοσήματος που είχε εκδηλώσει εκτός από την αλωπεκία και το οποίο ονομάζεται κατά πλάκας ψωρίαση.

alopekeia yale1

Το κεφάλι του ασθενούς πριν την έναρξη της θεραπείας.

Οι ειδικοί που τον εξέτασαν πίστεψαν ότι θα μπορούσαν να πιάσουν με «έναν σμπάρο δύο τρυγόνια», να αντιμετωπίσουν δηλαδή και τα δύο προβλήματά του με το ίδιο φάρμακο.

Χορήγησαν έτσι στον ασθενή το tofacitinib το οποίο έχει λάβει έγκριση στις ΗΠΑ για την αντιμετώπιση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

Το συγκεκριμένο φάρμακο έχει χρησιμοποιηθεί επίσης με επιτυχία από γιατρούς για την αντιμετώπιση της ψωρίασης σε ανθρώπους αλλά και της αλωπεκίας σε ποντίκια.

Σε κάθε περίπτωση, τα αποτελέσματα της δράσης της θεραπείας στον 25χρονο ήταν εντυπωσιακά. Φωτογραφίες του άνδρα που έδωσαν οι ειδικοί στη δημοσιότητα δείχνουν τη μεταμόρφωση από ένα… άδειο κεφάλι σε ένα κεφάλι με πλούσια ξανθά μαλλιά.

Σημειώνεται ότι η αλωπεκία πλήττει ποσοστό της τάξεως του 1,7% του πληθυσμού – σύμφωνα με τα στοιχεία δεν έχει προτίμηση σε κάποιο από τα δύο φύλα. Περίπου το 25% των ασθενών έχει οικογενειακό ιστορικό της πάθησης.

Ωστόσο οι ειδικοί δεν γνωρίζουν την ακριβή αιτία εμφάνισής της, παρότι σε γενικό πλαίσιο συμφωνούν ότι πρόκειται για αυτοάνοση ασθένεια – το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται λανθασμένα στους θύλακες των τριχών με αποτέλεσμα οι τρίχες να πέφτουν.

alopekeia yale2

Λίγους μήνες μετά την έναρξη της θεραπείας.

Εκτιμάται ότι σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχει γενετικό υπόβαθρο για την εμφάνιση της πάθησης ενώ ορισμένες φορές υπαίτιο για την εκδήλωσή της φαίνεται να είναι το στρες. Υπάρχουν διάφοροι τύποι αλωπεκίας με διαφορετικές μορφές βαρύτητας.

Η Alopecia universalis αφορά πλήρη απώλεια τριχών σε ολόκληρο το σώμα ενώ η Alopecia totalis αφορά απώλεια τριχών μόνο στο κεφάλι.

Όπως ανέφερε ο Κινγκ «σήμερα δεν υπάρχουν καλές θεραπείες για τη μακροχρόνια θεραπεία της Alopecia universalis. Τα καλύτερα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία που είχαμε στα χέρια μας μαρτυρούσαν ότι το φάρμακο που χρησιμοποιήσαμε θα ήταν αποτελεσματικό και τελικώς ήταν».

Πλούσια μαλλιά μετά από οκτώ μήνες

Ο ασθενής λάμβανε 10 mg του φαρμάκου την ημέρα επί δύο μήνες και στη συνέχεια 15 mg την ημέρα για άλλους τρεις μήνες. Μετά από οκτώ μήνες απέκτησε και πάλι τρίχες σε όλο του το σώμα.

Το τριχωτό της κεφαλής του έγινε πολύ πλούσιο, ενώ απέκτησε ξανά φρύδια, βλεφαρίδες και τρίχες στο πρόσωπο, στις μασχάλες, το στήθος και τα πόδια.

Συγχρόνως, σύμφωνα με τη Μπρίτανι Κρέγκλοου που ήταν εκ των συγγραφέων της μελέτης «ο ασθενής δεν ανέφερε ότι είχε παρενέργειες ενώ και οι δικές μας εξετάσεις δεν έδειξαν κάποια οργανική ανωμαλία».

Ο Κινγκ εκτιμά ότι η θεραπεία σταματά την επίθεση του ανοσοποιητικού συστήματος στους θύλακες των τριχών.

Δείτε επίσης