Παιδιά, πονοκέφαλος και ασπιρίνη

syndrome reyeΜη δίνετε ασπιρίνη σε παιδιά ηλικίας κάτω των 16 ετών, όταν έχουν κρυολόγημα, γρίπη ή πονοκέφαλο. Η χρήση ασπιρίνης στα παιδιά σχετίζεται με το σύνδρομο Reye, μία σπάνια αλλά απειλητική για τη ζωή ασθένεια.

Ο πονοκέφαλος

Ο πονοκέφαλος (κεφαλαλγία) αποτελεί έναν από τους βασικούς λόγους που απουσιάζουν τα μεγαλύτερα παιδιά από το σχολείο. Οι υποτροπιάζουσες κεφαλαλγίες είναι συχνές κατά τη διάρκεια των τελευταίων χρόνων της παιδικής ηλικίας και της εφηβείας, παρόλο που σπάνια οφείλονται σε κάποιο σοβαρό πρόβλημα. Οι κεφαλαλγίες σχετίζονται με πολλές ιογενείς λοιμώξεις.

Ένας πονοκέφαλος μπορεί να είναι ενδεικτικός άγχους που σχετίζεται με το σχολείο, τους φίλους ή την οικογένεια. Μπορεί να αποτελεί μια αντίδραση σε φάρμακα, ιδιαίτερα στα αποσυμφορητικά.

Αν νομίζετε πως είναι κεφαλαλγία τύπου τάσεως, βοηθήστε το παιδί σας να βρει τρόπους να χαλαρώνει και να αποφεύγει το περιττό άγχος. Αν οι κεφαλαλγίες συμβαίνουν συχνά, βοηθήστε το παιδί σας να κρατήσει ένα ημερολόγιο για τις κεφαλαλγίες. Χρησιμοποιήστε παρακεταμόλη (Depon κ.ά.) ή ιβουπροφαίνη (Brufen κ.ά.) με φειδώ και για σύντομο χρονικό διάστημα, για να αποφύγετε τα σοβαρά προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει το αναλγητικό.

Μπορεί επίσης τα παιδιά να εμφανίσουν ημικρανίες που συνοδεύονται συχνά από εμετούς, ευαισθησία στο φως και υπνηλία. Η ανάρρωση ακολουθεί συνήθως εντός ωρών.Αν η κεφαλαλγία του παιδιού σας επιμένει, εμφανίζεται ξαφνικά ή επιδεινώνεται σταθερά, καλέστε το γιατρό σας. Αναζητήστε επίσης ιατρική βοήθεια για κεφαλαλγία που ακολουθεί μετά από ωτίτιδα, πονόδοντο, στρεπτοκοκκική φαρυγγίτιδα ή άλλες λοιμώξεις.

Ασπιρίνη

Η ασπιρίνη είναι ένα αποτελεσματικό φάρμακο για τη θεραπεία ενός ευρέος φάσματος συμπτωμάτων και ενοχλήσεων στους ενήλικες. Γενικά, θεωρείται ήπια και ακίνδυνη, αλλά μπορεί να γίνει πολύ επικίνδυνη, ιδιαίτερα αν χορηγηθεί σε παιδιά.

Η χρήση ασπιρίνης συνδέεται με μία πολύ σοβαρή παιδική πάθηση που ονομάζεται σύνδρομο Reye. Δεν πρέπει να δίνετε ασπιρίνη στο παιδί σας για κανένα λόγο, εκτός αν έχει συνταγογραφηθεί από το γιατρό σας.

Αντί της ασπιρίνης, δοκιμάστε την παρακεταμόλη, που μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των πόνων, δε χρειάζεται συνταγή και κυκλοφορεί με πολλά ονόματα, όπως Depon, Ranadol, Apotel. Η παρακεταμόλη βγαίνει σε πολλές μορφές, όπως σταγόνες, σιρόπι και χάπια. Κάθε μορφή έχει διαφορετική ισχύ, οπότε διαβάστε τις οδηγίες και δώστε ιδιαίτερη προσοχή στις οδηγίες για τη συνιστώμενη δόση ανάλογα με την ηλικία και το βάρος.

Δείτε επίσης