Η τέλεια γυναικεία μύτη σχηματίζει γωνία 106 μοιρών

Ποια είναι η τέλεια γυναικεία μύτη; Κατ’ εκτίμηση των Αμερικανών πλαστικών χειρουργών, αυτή που σχηματίζει στην άκρη της γωνία 106 μοιρών σε σχέση με το υπόλοιπο πρόσωπο. Η γωνία μετριέται αν κανείς ενώσει με μια γραμμή τα χείλη, την άκρη της μύτης και το μέτωπο, σχηματίζοντας έτσι ένα ιδεατό τρίγωνο.

Ερευνητές, με επικεφαλής τον Ομάρ Αχμέντ, του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου JAMA Facial Plastic Surgery  επισήμαναν ότι η ετυμηγορία περί των 106 μοιρών ισχύει για τις λευκές γυναίκες, στις οποίες επικεντρώθηκε η έρευνα, και μπορεί να μην ισχύει για γυναίκες άλλων φυλών και εθνοτήτων.

myth 106Χαρακτηριστικές περιπτώσεις λευκών γυναικών με μύτη 106 μοιρών είναι οι ηθοποιοί Σκάρλετ Γιόχανσον και Κέιτι Μπεκινσέιλ, καθώς επίσης η Κάθριν, η δούκισσα του Κέμπριτζ και σύζυγος του πρίγκιπα Ουίλιαμ της Βρετανίας.

Οι γυναικείες μύτες που γέρνουν προς τα κάτω, δηλαδή έχουν στην άκρη τους μια γωνία μικρότερη των 90 μοιρών, σύμφωνα με τους επιστήμονες, φαίνονται πιο μακριές και πιο αρρενωπές, παρά θηλυκές. Όταν μια μύτη σχηματίζει γωνία μεγαλύτερη των 90 μοιρών, τονίζεται η θηλυκότητά της, αλλά όχι πάνω από τις 106 μοίρες, που είναι το ιδανικό άνοιγμα. Από εκεί και πέρα η γυναίκα φαίνεται… ψηλομύτα.

Η δημοσκόπηση

Προηγούμενες έρευνες πάνω στη ρινοπλαστική είχαν αποτύχει να καταλήξουν σε ομοφωνία για την ιδανική γωνία της μύτης, αν και είχαν θεωρήσει ως ιδανικό εύρος μεταξύ 104 έως 108 μοιρών.

Οι ερευνητές, αυτήν τη φορά, έδειξαν σε μια ομάδα 106 ανθρώπων και των δύο φύλων φωτογραφίες, ψηφιακά αλλαγμένες στον υπολογιστή, αρκετών γυναικών ηλικίας 18 έως 25 ετών, των οποίων η μύτη είχε διάφορες γωνίες. Η πλειονότητα των εθελοντών αποφάσισε ότι οι 106 μοίρες είναι η πιο ωραία γωνία για μια γυναικεία μύτη. Η διαπίστωση αυτή επιβεβαιώθηκε με μια παρόμοια δεύτερη διαδικτυακή δειγματοληπτική έρευνα μεταξύ σχεδόν 4.000 ατόμων.

Στους άνδρες, προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι ιδανική θεωρείται μια μύτη 90 μοιρών, που σχηματίζει δηλαδή ορθή γωνία στην άκρη της, καθώς κάνει το ανδρικό πρόσωπο να φαίνεται πιο αρρενωπό.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Δείτε επίσης