Eξέταση ματιών (βυθοσκόπηση) προβλέπει το εγκεφαλικό

vythoskophsh 4Μια απλή εξέταση ματιών εντοπίζει τους ασθενείς που έχουν αυξημένο κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο, αναφέρουν Αμερικανοί ερευνητές σε μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Hypertension.

Η εξέταση είναι η βυθοσκόπηση, κατά την οποία ελέγχεται η κατάσταση του βυθού (είναι το πίσω μέρος του ματιού) και των αγγείων του.

Στο πλαίσιο της βυθοσκόπησης ελέγχεται ο αμφιβληστροειδής χιτώνας – η φωτοευαίσθητη μεμβράνη κυττάρων που μπορεί να υποστεί βλάβες από διάφορες παθήσεις, όπως είναι η υπέρταση. Η υπέρταση (αυξημένη αρτηριακή πίεση) είναι μια από τις κύριες αιτίες των εγκεφαλικών επεισοδίων.

Η νέα μελέτη έδειξε πως όσοι έχουν βλάβες που σηματοδοτούν υπερτασική αμφιβληστροειδοπάθεια, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και συνεπώς η βυθοσκόπηση μπορεί να γίνει ένας νέος τρόπος για να ανιχνεύονται εγκαίρως οι ασθενείς που κινδυνεύουν.

Απλός τρόπος αξιολόγησης του κινδύνου, η βυθοσκόπηση

Στη νέα μελέτη,συμμετείχαν 2.907 υπερτασικοί εθελοντές, οι οποίοι δεν είχαν ιστορικό εγκεφαλικού επεισοδίου κατά την έναρξή της. Οι εθελοντές υποβλήθηκαν σε βυθοσκόπηση για να διαπιστωθεί αν και πόσο εκτεταμένες βλάβες είχαν στους αμφιβληστροειδείς τους και, ανάλογα με την έκταση των βλαβών, χωρίσθηκαν σε ομάδες: καμία, ήπια ή μέτρια/σοβαρή. Οι ερευνητές παρακολούθησαν την πορεία της υγείας επί 13 χρόνια, στη διάρκεια των οποίων οι 146 από αυτούς έπαθαν εγκεφαλικό.

Όσοι εθελοντές είχαν ήπιας εκτάσεως βλάβες στους αμφιβληστροειδείς τους κατά την έναρξη της μελέτης είχαν κατά 35% περισσότερες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό στη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης, απ’ ό,τι οι εθελοντές που δεν είχαν καμία βλάβη στους αμφιβληστροειδείς τους.

Η αύξηση του κινδύνου για εγκεφαλικό ήταν 137% σε όσους είχαν μέτρια ή σοβαρή βλάβη στον αμφιβληστροειδή τους.

Ειδικά μεταξύ των ασθενών που έπαιρναν φάρμακα για να ρυθμίσουν την αρτηριακή πίεση, ο κίνδυνος εγκεφαλικού ήταν κατά 96% υψηλότερος σε όσους είχαν ήπιες βλάβες και κατά 198% υψηλότερος σε όσους είχαν μέτριες ή σοβαρές βλάβες.

Ο κίνδυνος αυτός ίσχυε ανεξάρτητα από άλλους παράγοντες κινδύνου για εγκεφαλικό, όπως η ηλικία, το σωματικό βάρος, το κάπνισμα και ο βαθμός της υπέρτασης.

Οι ερευνητές επισημαίνουν στη μελέτη τους ότι ο αμφιβληστροειδής χιτώνας και τα αγγεία του παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες για την κατάσταση των αγγείων του εγκεφάλου, γεγονός που καθιστά την βυθοσκόπηση ένα φθηνό και αξιόπιστο τρόπο αξιολόγησης του κινδύνου για εγκεφαλικο.

Δείτε επίσης