Το απότομο κούνημα του κεφαλιού μπορεί να προκαλέσει αιμάτωμα στον εγκέφαλο

kounhma kefaliouΚι άλλος λάτρης του χέβι μέταλ παρουσίασε αιμάτωμα στον εγκέφαλο το οποίο προκλήθηκε από headbanging (κούνημα του κεφαλιού πάνω κάτω ακολουθώντας το ρυθμό της μουσικής). Αιτία ήταν μια συναυλία των Motörhead (το συγκρότημα θεωρείται από τους πρωτοπόρους του speed metal, το οποίο χαρακτηρίζεται από πολύ γρήγορο τέμπο, πάνω από 200 beats το λεπτό).

Είναι η τέταρτη περίπωση που καταγράφεται στην ιατρική βιβλιογραφία ότι φαν του συγκεκριμένου είδους μουσικής παρουσιάζει αιμάτωμα και οι ειδικοί προειδοποιούν τους λάτρεις του χέβι μέταλ ότι το headbanging είναι επικίνδυνο.

Ο φαν των Motörhead που παρουσίασε το αιμάτωμα ήταν ένας 50χρονος Γερμανός, ο οποίος τον Ιανουάριο του 2013 λίγο μετά τη συναυλία άρχισε να νιώθει ένα συνεχή πονοκέφαλο που επιδεινωνόταν βαθμιαία και είχε προσβάλλει ολόκληρο το κεφάλι του. Δύο εβδομάδες αργότερα και με τον πόνο να μην δείχνει σημάδια βελτίωσης, οι δικοί του τον μετέφεραν στο Νευροχειρουργικό Τμήμα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ανόβερου. Υποβλήθηκε σε αξονική τομογραφία που έδειξε ότι στην δεξιά πλευρά του εγκεφάλου του είχε ένα υποσκληρίδιο αιμάτωμα, (αίμα κάτω από το εξωτερικό, προστατευτικό περίβλημα του εγκεφάλου που λέγεται σκληρά μήνιγγα).

Οι γιατροί άνοιξαν μία οπή στο κρανίο του για να καθαρίσουν το αιμάτωμα και στη συνέχεια το παροχέτευσαν για 6 μέρες, χρονικό διάστημα κατά το οποίο ο 50χρονος νοσηλευόταν στο νοσοκομείο.

Τα υποσκληρίδια αιματώματα συνήθως προκαλούνται από κτυπήματα στο κεφάλι, αλλά ο 50χρονος δεν είχε τέτοιο ιστορικό. Είχε ως αιτιολογικό παράγοντα το γεγονός πως είχε πάει στην συναυλία και, κατά δήλωσή του το είχε παρακάνει με το headbanging. Ωστόσο η απότομη ώθηση του κεφαλιού προς τα πίσω και αμέσως μετά προς τα εμπρός που το χαρακτηρίζουν, μπορεί να προκαλέσει ρήξη σε κάποια φλέβα του εγκεφάλου.

Αιτία το απότομο κούνημα του κεφαλιού

Για να βεβαιωθούν οι γερμανοί γιατροί εξέτασαν και την ιατρική βιβλιογραφία, εντοπίζοντας τρεις ακόμα δημοσιευμένες περιπτώσεις ασθενών που παρουσίασαν το ίδιο πρόβλημα έπειτα ή στη διάρκεια χέβι μέταλ συναυλίας.

Η διαφορά είναι πως εκείνοι οι ασθενείς είχαν πάθει οξέα αιματώματα (μάλιστα ο ένας έχασε τη ζωή του), ενώ ο 50χρονος Γερμανός είχε χρόνιο αιμάτωμα.

Εκτός από τα αιματώματα, οι γιατροί βρήκαν και άλλες περιπτώσεις ασθενών στην ιατρική βιβλιογραφία που είχαν υποστεί διαχωρισμό της καρωτίδας αρτηρίας του εγκεφάλου (η κατάσταση κατά την οποία διαφεύγει αίμα ανάμεσα στους χιτώνες που αποτελούν το τοίχωμά της), κακώσεις του αυχένα, κατάγματα στους σπονδύλους του αυχένα και συσσώρευση αέρα στην θωρακική κοιλότητα.

Δείτε επίσης