Μπορεί το ecstasy να προκαλέσει ανεύρυσμα;

ecstasy aneurysmaΣύμφωνα με μελέτες, το έκσταση (ecstasy ή MDMA) προκαλεί βλάβες  στις αρτηρίες του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού. Σ’ αυτές τις επιπτώσεις μάλλον πρέπει να προστεθεί και το ανεύρυσμα της οπίσθιας σπονδυλικής αρτηρίας, γράφουν Αμερικανοί γιατροί του Νοσοκομείου Jackson Memorial, στο Μαϊάμι, σε δημοσίευσή τους στο επιστημονικό περιοδικό Επιθεώρηση ΝευροΕπεμβατικής Χειρουργικής (JNIS).

Οι γιατροί αναφέρουν την περίπτωση ενός 19άχρονου φοιτητή από τη Φλόριντα, που έπειτα από ένα ολονύκτιο πάρτυ, στη διάρκεια του οποίου έκανε χρήση του έκσταση, παρουσίασε έντονους πόνους στη ράχη και στον αυχένα. Οι πόνοι αυτοί αποτελούσαν σύμπτωμα αιμορραγίας στη σπονδυλική στήλη.

Για αρκετές ημέρες ο 19χρονος έκρυβε τον πόνο του και μόνο όταν απέκτησε σοβαρή δυσκαμψία στον αυχένα, δυνατό πονοκέφαλο και ναυτία μίλησε στους γονείς του, οι οποίοι τον μετέφεραν στο νοσοκομείο. Εκεί διαπιστώθηκε ότι είχε ανεύρυσμα σε μία αρτηρία στον αυχένα (λέγεται οπίσθια σπονδυλική αρτηρία) που τροφοδοτεί με αίμα την σπονδυλική στήλη.

Σπάνια περίπτωση ανευρύσματος

Το ανεύρυσμα είχε υποστεί ρήξη, με συνέπεια να έχει συσσωρευθεί αίμα στο νωτιαίο σωλήνα του νεαρού (ο νωτιαίος σωλήνας είναι ένα «κανάλι» που δημιουργείται από τους σπονδύλους έτσι όπως αυτοί βρίσκονται ο ένας πάνω από τον άλλο). Οι γιατροί αφαίρεσαν το ανεύρυσμα, μαζί με το εξασθενημένο τμήμα της σπονδυλικής αρτηρίας πάνω στο οποίο είχε αναπτυχθεί, και ο νεαρός έγινε καλά.

Οι γιατροί γράφουν ότι το ανεύρυσμα στην οπίσθια σπονδυλική αρτηρία είναι πολύ σπάνιο. Παγκοσμίως έχουν αναφερθεί άλλα 12 περιστατικά (όλα με ρήξη και αιμορραγία στο νωτιαίο σωλήνα)- και το γεγονός πως ο νεαρός το παρουσίασε αμέσως μετά από τη χρήση του «έκσταση» είναι ύποπτο.

To έκσταση

Το έκσταση έχει χαρακτηριστεί ως το φάρμακο των πάρτι. Ενισχύει το «εγώ», μειώνει τις τάσεις απομόνωσης μεταξύ με αποτέλεσμα ακόμη και ξένοι μεταξύ τους να μιλούν με άμεσο και οικείο τρόπο, εξαλείφει το στρες και παράγει μια αίσθηση ηρεμίας.

Το 90% εκείνων που το δοκιμάζουν το MDMA βιώνουν μια εμπειρία που συνίσταται σε μια διάθεση ανοίγματος στους άλλους και μια μείωση του σωματικού και ψυχικού στρες (και σ’ αυτό ακριβώς οφείλεται η έλξη που ασκεί το ecstasy σε πολλά άτομα). Αυτή καθαυτή η εμπειρία διαρκεί 4-6 ώρες.

Όμως δημοσιεύματα στα επιστημονικά περιοδικά Science και JAMA (Journal of the American Medical Association) συμπέραναν ότι  το MDMA είναι νευροτοξικό (προκαλεί εγκεφαλικές βλάβες).

Το χάπι δεν πρέπει να λαμβάνεται από 1) άτομα με καρδιακές παθήσεις, υπέρταση, επιληψία 2) από άτομα που παίρνουν φάρμακα με αναστολείς της MAO και 3) από εγκυμονούσες. Δεν πρέπει να συνδυάζεται με κοκαΐνη, αμφεταμίνες, αλκοόλ, ηρεμιστικά, και ψυχοτρόπες ουσίες.

Δείτε επίσης