Το στρες είναι μεταδοτικό και μεταξύ αγνώστων

stress metadoniko 4Αμερικανοί ψυχολόγοι από το Πανεπιστήμιο του Σαιντ Λούις (SLU), στο Μισούρι, αναφέρουν ότι το στρες είναι μεταδοτικό και ότι μπορούμε να επηρεαστούμε ακόμα και από αγνώστους.

Όπως γράφουν στο επιστημονικό περιοδικό Frontiers in Behavioral Neuroscience, πραγματοποίησαν τη μελέτη τους για να διαπιστώσουν αν το στρες μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο, με ποιες βιολογικές διεργασίες και με ποια ένταση.

Επιστράτευσαν εθελοντές και ζήτησαν από τον καθένα να δώσει μία ομιλία ή να επιλύσει νοερά και ηχηρά ένα μαθηματικό πρόβλημα, την ώρα που οι υπόλοιποι τον παρακολουθούσαν.

Η κορτιζόλη

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, οι ερευνητές έπαιρναν δείγματα σάλιου από τους εθελοντές και τον ομιλητή, για να μετρήσουν τα επίπεδα της ορμόνης του στρες, της κορτιζόλης, και ορισμένων ενζύμων που σχετίζονται με το στρες.

Όπως διαπίστωσαν, όσο πιο έντονο στρες ένιωθε ο ομιλητής, τόσο πιο υψηλή ήταν η έκριση  κορτιζόλης και των σιελικών ενζύμων στους ακροατές. Αυτό μάλιστα ήταν ανεξάρτητο από το φύλο.

Το στρες μπορεί να μεταδοθεί από τον τόνο της φωνής, τις εκφράσεις του προσώπου, τη στάση, ακόμα και από τη μυρωδιά του σώματος, λένε οι ερευνητές.

«Αποδείξαμε ότι το στρες είναι μεταδοτικό μεταξύ αγνώστων και ότι δεν χρειάζεται να κάνει κάποιος κάτι για να ενεργοποιηθούν οι μηχανισμοί του στρες στο σώμα του: όταν παρακολουθεί ένα άτομο με έντονο στρες μπορεί να το νιώσει και ο ίδιος», ανέφερε ο επικεφαλής ερευνητής Τόνι Μπιουκάναν, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Ψυχολογίας του SLU.

Δείτε επίσης