Τι πρέπει να ξέρετε πριν ζευγαρώσετε το σκύλο σας

zeugaroma skylosΠριν να πάρετε την απόφαση να ζευγαρώσετε το σκυλάκι σας πρέπει να είσαστε σωστά ενημερωμένοι και να ξέρετε τι έχετε να περιμένετε!

Όλα είναι θέμα γενετικής

Εάν ο σκοπός σας είναι να ζευγαρώσετε το κατοικίδιο σας για να έχετε κάποιο επιπλέον εισόδημα από την μετέπειτα πώληση των κουταβιών πρέπει να βεβαιωθείτε ότι αυτά θα είναι όμορφα και υγιή. Το να έχετε ήδη ένα όμορφο και καθαρόαιμο σκυλάκι και να το ζευγαρώσετε με ένα άλλο της ίδιας ράτσας εξίσου υγιές και όμορφο δεν εξασφαλίζει ότι τα μικρά τους θα είναι έτσι!

Τα γονίδια μεταφέρονται μέχρι και από 5 γενιές πίσω, οπότε πρέπει να κοιτάξετε το γενεαλογικό δέντρο και των 2 γονέων για ατέλειες και γενετικές παθήσεις. Αυτό γίνεται μέσω ενός πιστοποιητικού που λέγεται pedigree και καταγράφει την προέλευση του σκύλου και όλα τα απαραίτητα στοιχεία.

Τα σκυλιά πρέπει να ζευγαρώνουν τουλάχιστον 1 φορά στη ζωή τους. Ή μήπως όχι;

Δεν είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο κάτι τέτοιο. Στη φύση, είναι αξιοπρόσεχτο μάλιστα ότι οι λύκοι που ζουν σε αγέλες δεν ζευγαρώνουν: παρά μόνοι οι αρχηγοί! Ένας σκύλος που δεν έχει βρει ταίρι αντιμετωπίζει προβλήματα κυρίως ορμονικά, που μπορούν να λυθούν εύκολα με την στείρωση. Αντίθετα μια εγκυμοσύνη ελοχεύει πολλούς κινδύνους για την ίδια τη σκυλίτσα και την υγεία της, της δίνει αρκετό στρες και μπορεί να αποκτήσει σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα που μπορούν να αποβούν μοιραία.

Ο σωστός χρόνος για ζευγάρωμα

Τα θηλυκά ζευγαρώνουν κατά την διάρκεια που έχουν περίοδο. Δεν θα πρέπει να ζευγαρώσετε ποτέ την σκυλίτσα σας στην πρώτη περίοδο της! Είναι καλύτερο να περίμενε να ενηλικιωθεί μέχρι την 3η ή την 4η περίοδο της όπου είναι σωματικά και συναισθηματικά ώριμη για μια εγκυμοσύνη.

Τα κουταβάκια πρέπει να παραμείνουν στον ίδιο χώρο με την μητέρα τους για τουλάχιστον 60 ημέρες. Αυτή η περίοδος είναι αρκετά σημαντική για να τεθούν οι σωστές βάσεις για την ανάπτυξη τους: η κοινωνικοποίηση που αποκτούν με τα αδέλφια τους και η ασφάλεια που προσφέρει η αγκαλιά της μητέρας τους βοηθούν το σκυλάκι να γίνει ισορροπημένο και υπάκουο.

Εάν μετά από αυτήν την χρονική περίοδο δεν βρείτε που να δώσετε τα σκυλάκια σας προς Θεού μην τα αφήσετε στο δρόμο! Μπορείτε να βάλετε μια αγγελία σε ένα site αγγελιών και να τα χαρίσετε! Αλλά ακόμα και σ’ αυτή την περίπτωση οι ευθύνες σας δεν τελείωσαν.

Να θυμάστε ότι αν πάθει κάτι το σκυλάκι τον πρώτο καιρό που θα είναι στην καινούρια του οικογένεια, να ξέρετε ότι η ευθύνη είναι πάντα δική σας αφού μπορεί να κόλλησε κάποια αρρώστια την περίοδο που ήταν στο σπίτι σας!

Δ. Π.

Δείτε επίσης