Δυσπαρευνία: Συμπτώματα και αιτίες του πόνου

sex ponos 4Στη διαταραχή σεξουαλικού πόνου, οι γυναίκες διαπιστώνουν ότι η διέγερση χωρίς επαφή προκαλεί πόνο ή ότι πονάνε με την είσοδο του ανδρικού μορίου.

Μερικές έχουν επαναλαμβανόμενο ή επίμονο πόνο στα γεννητικά όργανα με τη σεξουαλική επαφή (δυσπαρευνία) ή επώδυνους, ακούσιους σπασμούς των μυών που περιβάλλουν την είσοδο του κόλπου (κολεόσπασμος).

Κατά τη δυσπαρευνία η γυναίκα αισθάνεται πόνο όταν επιχειρείται κολπική διείσδυση. Η συχνότητα  της δυσπαρευνίας εκτιμάται στο 10%-15% των γυναικών. Το ποσοστό αυτό αυξάνεται και φτάνει στο 30% όταν οι γυναίκες βρίσκονται στην εμμηνόπαυση.

Πολλές σημαντικές νόσοι που επηρεάζουν την γεννητική περιοχή μπορεί να ευθύνονται για τη δυσπαρευνία, όπως οι ορμονικές μεταβολές, η ανεπαρκής ύγρανση (λίπανση) του κόλπου, οι κολπίτιδες, η ενδομητρίωση και η αντίδραση σε συσκευές ή ουσίες που χρησιμοποιούνται ως αντισυλληπτικά. Η ανεπαρκής ύγρανση του κόλπου μπορεί να προκαλέσει επώδυνη σεξουαλική επαφή. Μετά την εμμηνόπαυση ο βλεννογόνος του κόλπου γενικά γίνεται πιο λεπτός και στεγνός κι έτσι η προηγούμενη ευχάριστη επαφή μπορεί να γίνει επώδυνη.

Ψυχολογικά τραύματα μπορεί επίσης να είναι τα αίτια της διαταραχής σεξουαλικού πόνου.

Σημεία και συμπτώματα

  •  Γενικός πόνος στη διάρκεια σεξουαλικής διέγερσης χωρίς επαφή.
  •  Πόνος με την είσοδο του ανδρικού μορίου στον κόλπο.
  • Δυσφορία για τον πόνο.

dyspareuniaΑιτίες

Ο πόνος κατά τη διάρκεια του σεξ μπορεί να οφείλεται σε κάποια φλεγμονή, για παράδειγμα σε κολπίτιδα, τραχηλίτιδα ή και έρπη των γεννητικών οργάνων όμως ο πιο κοινός λόγος που η γυναίκα πονάει είναι η απουσία ικανοποιητικής λίπανσης (ύγρανσης) του κόλπου.

Γιατί δεν υπάρχει ικανοποιητική ύγρανση του κόλπου; Γιατί η γυναίκα μπορεί να χρειάζεται περισσότερα προκαταρκτικά χάδια, ή χρόνο να χαλαρώσει πριν την επαφή. Επίσης γιατί μπορεί να βρίσκεται στην εμμηνόπαυση ή να έχει πρόσφατα γεννήσει ή να παίρνει κάποια φάρμακα (π.χ. αντισυλληπτικά, αντιβιοτικά) που αλλάζουν το pH ή δημιουργούν ξηρότητα στον κόλπο.

Για την αντιμετώπιση της ξηρότητας χρησιμοποιούνται εξειδικευμένα προϊόντα λίπανσης ή προϊόντα που ρυθμίζουν το pH και διατηρούν φυσιολογικά επίπεδα υγρασίας στον κόλπο. Ή μπορεί και συνδυασμό των δύο. Σε γυναίκες στην εμμηνόπαυση, ορισμένες φορές και υπό συνθήκες μπορεί να χρησιμοποιηθεί θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης, εφόσον κρίνεται ασφαλής για τη συγκεκριμένη γυναίκα θεραπεία.

Οι συνηθέστερες αιτίες είναι:

  •  Λοιμώξεις κόλπου από κοινά παθογόνα όπως Candida, τριχομονάδες.
  •  Ανεπαρκής διέγερση.
  •  Ανατομικές ανωμαλίες όπως ανωμαλία των πόρων του Muller, βραχύς κόλπος.
  •  Ατροφία του κόλπου κατά την εμμηνόπαυση και τη γαλουχία.
  •  Λοιμώξεις κύστεως και ουρήθρας.
  •  Χρόνια φλεγμονώδης νόσος της πυέλου.
  •  Ενδομητρίωση.
  •  Οπίσθια έγκλιση μήτρας.
  •  Πυελική μάζα.
  •  Νεοπλασίες και μορφώματα κόλπου, τραχήλου και μήτρας.
  •  Νοσήματα του εντέρου, κυρίως φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου και σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.
  • Ψυχολογικές διαταραχές και τραύματα όπως κατάθλιψη και κακοποίηση.

Κολεοσπασμός

Μια άλλη αιτία του πόνου κατά τη διάρκεια του σεξ είναι ο κολεοσπασμός (κολπισμός). Αν πάσχετε από κολπισμό, η φυσική ύγρανση του κόλπου σας δεν ενεργοποιείται, όταν διεγείρεστε σεξουαλικά.

Ταυτόχρονα οι μύες που περιβάλλουν την είσοδο του κόλπου συστέλλονται κάνοντας δύσκολη, αν όχι αδύνατη, την επαφή. Δυστυχώς αυτός ο σπασμός είναι αντανακλαστικός και για το λόγο αυτό η γυναίκα είναι αδύνατο να τον ελέγξει. Τα αίτια του κολπισμού μπορεί να είναι ψυχολογικά, ίσως ως αντίδραση σε τραυματική σεξουαλική εμπειρία.

Αν πάσχετε από κολπισμό, συμβουλευτείτε γιατρό ή θεραπευτή εκπαιδευμένο στη θεραπεία σεξουαλικών διαταραχών. Η θεραπεία συχνά συνδυάζει παροχή συμβουλών με προοδευτική διαστολή του κόλπου. Αρχίστε εισάγοντας ένα μικρό σωλήνα στον κόλπο σας. Όταν μπορείτε να τον ανεχθείτε χωρίς πόνο, εισάγετε προοδευτικά πιο μεγάλα μεγέθη, μέχρι που να μπορείτε να εισάγετε ένα διαστολέα μεγέθους πέους χωρίς πόνο. Η τεχνική αυτή συνήθως απαιτεί συνεχή παροχή συμβουλών.

Η δυσπαρευνία και ο κολεσπασμός είναι διαφορετικές διαταραχές αλλά συχνά είναι δύσκολο να διακριθούν.

Δείτε επίσης