Πολλές ώρες ποδήλατο αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη

podhlato manΟι άντρες που κάνουν πολλές ώρες ποδήλατο την εβδομάδα έχουν αρκετά περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με καρκίνο του προστάτη.

Αυτό αποκαλύπτει μία μελέτη που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του University College του Λονδίνου (UCL) επιστρατεύοντας 5.282 ποδηλάτες, οι 2.027 εκ των οποίων είχαν ηλικία άνω των 50 ετών. Η μελέτη, που είναι η μεγαλύτερη που έγινε μέχρι σήμερα, δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Men’s Health.

Από τα 5.282 άτομα, 8,4% (444 άτομα) ανέφεραν στυτική δυσλειτουργία κατά τα τελευταία πέντε χρόνια, 1,2% (63 άνδρες) ανέφεραν διάγνωση στειρότητας, και 0,8% (42 άτομα) ανέφεραν διάγνωση του καρκίνου του προστάτη. Ο καρκίνος του προστάτη αναφέρθηκε στο 1,8% των ανδρών ηλικίας άνω των 50 ετών.

Να σημειωθεί ότι οι καρκίνοι του προστάτη που διαγιγνώσκονται κάτω από την ηλικία των 50 ετών αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 1% των συνολικών διαγνώσεων.

Όπως ανακάλυψαν οι ερευνητές, οι 50άρηδες που υπερέβαιναν τις 9 ώρες ποδηλασίας την εβδομάδα, είχαν πενταπλάσιες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρκίνο του προστάτη (ένας άντρας έχει μία στις επτά πιθανότητες να διαγνωστεί με την ασθένεια). Πάντως, σε αντίθεση με την διαδεδομένη πεποίθηση, η ποδηλασία δεν φάνηκε να σχετίζεται με την υπογονιμότητα ή τη στυτική δυσλειτουργία. Όμως η συσχέτιση της ποδηλασίας με τον καρκίνο του προστάτη δημιουργεί έναν απρόσμενο κίνδυνο για τους άντρες που χρησιμοποιούν καθημερινά το ποδήλατο για τις μετακινήσεις τους ή για όσους κάνουν πολύ ποδήλατο στο γυμναστήριο.

«Τα ευρήματα της παρούσας μελέτης υποδεικνύουν απ’ ευθείας συσχέτιση μεταξύ του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του προστάτη και της ποσότητας της ποδηλασίας στους άντρες ηλικίας άνω των 50 ετών», γράφουν οι ερευνητές. Και συνεχίζουν: «Η συσχέτιση αυτή παρέμεινε στατιστικώς σημαντική όταν ελήφθησαν υπ’ όψιν άλλοι παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της ηλικίας».

Άγνωστη η αιτία

Είναι η πρώτη μελέτη που συσχετίζει την ποδηλασία με τον προστατικό καρκίνο, γι’ αυτό και δεν υπάρχουν ενδείξεις για την πιθανή αιτάι πίσω από αυτή τη συσχέτιση. Οι ανησυχίες έχουν αποδοθεί σε ένα ευρύ φάσμα παραγόντων, όπως οι επαναλαμβανόμενοι τραυματισμοί.

Πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι η ερμηνεία των αποτελεσμάτων δεν είναι απλή. Μπορεί οι ποδηλάτες να είναι περισσότερο ενήμεροι για την υγεία τους και συνεπώς αυτό να αύξησε την πιθανότητα μια διάγνωσης καρκίνου του προστάτη στη μελέτη.

Η ποδηλασία έχει από χρόνια συσχετισθεί και με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου των όρχεων στους νεαρούς άντρες.
Ο πιο διάσημος πάσχων από αυτόν τον καρκίνο είναι ο πρώην ποδηλάτης Λανς Άρμστρονγκ, ο οποίος υπήρξε πολλές φορές νικητής στον ποδηλατικό γύρο της Γαλλίας(τα μετάλλια ωστόσο του αφαιρέθηκαν διότι αγωνιζόταν ντοπαρισμένος).

Δείτε επίσης