Αιτία το κάπνισμα για το 14% των κρουσμάτων Αλτσχάιμερ

kapnisma anoiaΕίναι γνωστό εδώ και καιρό ότι το κάπνισμα είναι επιβλαβές για την υγεία και ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες κινδύνου για διάφορες παθήσεις.

Πιο πρόσφατα, οι ερευνητές έχουν βρει μια άμεση σχέση μεταξύ του καπνίσματος και της νόσου Αλτσχάιμερ (Alzheimer) που δείχνει ότι  ακόμα και το παθητικό κάπνισμα προκαλεί άμεσα αλλαγές στον εγκέφαλο που μπορεί να οδηγήσει στην ασθένεια.

Το κάπνισμα συμβάλλει στη φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες, αμφότερα τα οποία πιστεύεται ότι είναι σημαντική στην εξέλιξη της νόσου του Αλτσχάιμερ.

Το αποτέλεσμα είναι ότι οι καπνιστές έχουν 45% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν τη νόσο Αλτσχάιμερ, σε σύγκριση με τους μη καπνιστές – και όσο περισσότερο καπνίζουν, τόσο το χειρότερο. Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας έκθεσης που συνέταξαν  επιστήμονες από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και την Διεθνή Εταιρεία Νόσου Αλτσχάιμερ (ADI).

Σύμφωνα με την έκθεση, ακόμα και το παθητικό κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου, ενώ συνολικά το 14% όλων των κρουσμάτων Αλτσχάιμερ μπορούν να αποδοθούν στο τσιγάρο.

Πρόληψη

«Επειδή δεν υπάρχει θεραπεία για την άνοια, πρέπει να ρίξουμε το βάρος στην πρόληψη», δήλωσε ο Σεκχάρ Σαξένα, διευθυντής του Τμήματος Ψυχικής Υγείας & Κατάχρησης Ουσιών του ΠΟΥ. «Η έκθεση αυτή αποδεικνύει ότι η αποφυγή του καπνίσματος μπορεί να μειώσει σημαντικά την επίπτωση της άνοιας στα χρόνια που έρχονται».

«Η νέα έκθεση αποκαλύπτει ότι ο κίνδυνος εκδήλωσης νόσου Αλτσχάιμερ μειώνεται ακόμα κι αν κάποιος κόψει το τσιγάρο στην μέση ηλικία», είπε ο δρ Σερζ Γκοτιέ, επικεφαλής της ιατρικής συμβουλευτικής υπηρεσίας της ADI και καθηγητής Νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο ΜακΓκιλ του Καναδά.

Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι η πιο συχνή αιτία άνοιας, αντιπροσωπεύοντας το 55-60% των κρουσμάτων της. Στην Ελλάδα, ο αριθμός των πασχόντων από άνοια υπολογίζεται σε 200.000, ενώ σε όλη την Ευρώπη ανέρχεται σε 7,3 εκατομμύρια άτομα.

Δείτε επίσης