Πριαπισμός και αντιμετώπιση

Ο πριαπισμός είναι μία κατάσταση κατά την οποία έχετε συνεχή, συχνά επώδυνη, στύση που συμβαίνει χωρίς σεξουαλική διέγερση.

Ο όρος πριαπισμός προέρχεται από το όνομα του Πρίαπου, του θεού της γονιμότητας στην αρχαία ελληνική μυθολογία. Μπορεί να αποτελέσει επείγον περιστατικό και να επείγουσα αντιμετώπιση διαφορετικά μπορεί να καταλήξει σε στυτική δυσλειτουργία.

Ο πριαπισμος μπορεί να παρουσιαστεί σε όλες τις ηλικίες ακόμα και στα νεογέννητα αγόρια. Πιο συχνά εμφανίζεται στις ηλικίες από 5-10 ετών και 25-50 ετών. Τα συμπτώματα ποικίλλουν.

Η κατάσταση εμφανίζεται συχνότερα ως παρενέργεια σε φάρμακα που χρησιμοποιούνται για πρόκληση στύσης σε άνδρες με ανικανότητα, αλλά μπορεί επίσης να είναι αποτέλεσμα πάθησης του νωτιαίου μυελού, λευχαιμίας, δρεπανοκυτταρικής αναιμίας ή φλεγμονής της ουρήθρας.

Κατά τον πριαπισμό το στέλεχος του ανδρικού μορίου είναι σκληρό αλλά η κεφαλή (βάλανος) μαλακή. Το ανδρικό μόριο γεμίζει αίμα όπως στην κανονική στύση, αλλά το αίμα δε φεύγει και η στύση δε σταματά, όπως θα έπρεπε να γίνει μετά το τέλος της σεξουαλικής διέγερσης.

Πόσο σοβαρός είναι ο πριαπισμός;

Αν η στύση διαρκέσει περισσότερο από 4 ώρες, το αίμα που παγιδεύεται μέσα στο ανδρικό μόριο πήζει λόγω έλλειψης οξυγόνου κι αυτό μπορεί να προκαλέσει βλάβη στους ιστούς του.

Αν έχετε επώδυνη στύση που δεν υποχωρεί, ζητήστε ιατρική βοήθεια. Η έγκαιρη θεραπεία είναι απαραίτητη, για να διατηρηθεί η ικανότητα του ανδρικού οργάνου να έχει φυσιολογική στύση. Ο γιατρός μπορεί να σας εξετάσει και να κάνει αναλύσεις, για να διαγνώσει την υποκείμενη αιτία της κατάστασης σας.

Θεραπεία

Αν έχετε παρατεταμένη στύση, συνήθως τη διακόπτετε βάζοντας πάγο τυλιγμένο σε πετσέτα. Επίσης, μπορείτε να απαλλαγείτε από την κατάσταση με ένα αποσυμφορητικό φάρμακο που προκαλεί συστολή στα αιμοφόρα αγγεία σας.

Αν αυτές οι μέθοδοι δε βοηθήσουν και η στύση συνεχίζεται για περισσότερο από 4 ώρες, πηγαίνετε στο γιατρό σας ή σε τμήμα επειγόντων περιστατικών. Μπορεί να χρειαστεί να τραβήξουν αίμα με σύριγγα.

Αν η στύση επαναλαμβάνεται, μπορεί να χρησιμοποιηθούν άλλες ουσίες, όπως η αδρεναλίνη για τη συστολή των αιμοφόρων αγγείων. Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να είναι απαραίτητο να γίνει χειρουργική επέμβαση για να φύγει το αίμα.

Προσοχή: Όσο περισσότερο περιμένετε χωρίς βοήθεια, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος βλάβης στους ιστούς λόγω του πριαπισμού.

Δείτε επίσης