Καλύτερη φυσική κατάσταση έχουν οι ιδιοκτήτες σκύλων

dog running 4Ο σκύλος μπορεί τελικά να είναι και ελιξίριο νεότητας, αναφέρουν ερευνητές από τη Σκωτία σε μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό PreventiveMedicine.

Στη μελέτη συμμετείχαν με 547 εθελοντές, ηλικίας άνω των 65 ετών, εκ των οποίων οι 50 ήταν ιδιοκτήτες σκύλων. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι ιδιοκτήτες σκύλων είχαν φυσική κατάσταση παρόμοια  με αυτήν πολύ νεώτερων ανθρώπων.

Στην πραγματικότητα, «η φυσική κατάσταση των ιδιοκτητών σκύλων ήταν 10 χρόνια νεώτερη απ’ ό,τι η βιολογική τους ηλικία», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Ζικιάνγκ Φενγκ, λέκτορας στη Σχολή Γεωγραφίας & Γεωεπιστημών του Πανεπιστημίου StAndrews. «Αυτό δεν σημαίνει κατ’ ανάγκην ότι θα ζήσουν 10 χρόνια περισσότερο», έσπευσε να διευκρινίσει. «Το σίγουρο όμως είναι ότι η παρουσία του σκύλου τούς ωφελεί σημαντικά και τους ωθεί να κινούνται περισσότερο απ’ ό,τι οι συνομήλικοί τους που δεν έχουν σκύλο στο σπίτι».

Αυξημένη φυσική δραστηριότητα

Είναι αποδεδειγμένο ότι η αυξημένη φυσική δραστηριότητα στην τρίτη ηλικία προφυλάσσει από πολλά σωματικά δεινά (ιδίως από παθήσεις των μυών, των οστών και της καρδιάς), ενώ ταυτοχρόνως κάνει καλό και στην ψυχική υγεία.

Οι ερευνητές ζήτησαν από τους εθελοντές να φορούν επί επτά ημέρες μία συσκευή 24ωρης καταγραφής των βημάτων που έκαναν. Επιπλέον, ζήτησαν αναλυτικά στοιχεία για την υγεία τους και τους ζήτησαν να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια καταγραφής του άγχους και της κατάθλιψης.

Οι ιδιοκτήτες σκύλων είχαν πολύ λιγότερο άγχος και κατάθλιψη, ενώ έκαναν 12% περισσότερα βήματα στη διάρκεια κάθε μέρας σε σύγκριση με όσους δεν ήταν ιδιοκτήτες σκύλων.

Δείτε επίσης