Η πρώιμη θεραπεία δεν εκριζώνει τον ιό του AIDS

aids therapeia proimhO ιός HIV που προκαλεί το AIDS δημιουργεί ταχύτατα ρεζερβουάρ μέσα στον οργανισμό, με αποτέλεσμα η εκρίζωσή του να καθίσταται πολύ δύσκολη, λένε τώρα οι επιστήμονες.

Αυτό έδειξε μια μελέτη σε πιθήκους που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature και ίσως δίνει μια εξήγηση σε ό,τι αφορά την περίπτωση του βρέφους από το Μισισίπι που απασχόλησε ειδικούς και μη το τελευταίο διάστημα. Το βρέφος αυτό έλαβε θεραπεία για τον HIV λίγο μετά τη γέννησή του και στην αρχή φάνηκε ότι θεραπεύθηκε. Αλλά ο ιός επανεμφανίστηκε στο σώμα του 2 χρόνια αργότερα.

Η μελέτη που έγινε από ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ δείχνει ότι σχηματίζονται απροσπέλαστα ρεζερβουάρ εντός του οργανισμού προτού ο ιός HIV καταστεί ανιχνεύσιμος στο αίμα. Το εύρημα απογοήτευσε τους ερευνητές καθώς αποδεικνύεται για άλλη μια φορά πόσο «ύπουλος» είναι ο ιός του AIDS.

Τις τελευταίες δεκαετίες η αξιοσημείωτη πρόοδος που έχει επιτευχθεί στην ανάπτυξη αντιρετροϊκών φαρμάκων έχει βοηθήσει σημαντικά στο να διατηρείται ο ιός υπό έλεγχο στο αίμα με αποτέλεσμα οι ασθενείς να έχουν σχεδόν φυσιολογικό προσδόκιμο ζωής. Αν όμως η αντιρετροϊκή θεραπεία σταματήσει ο ιός «αναδύεται» από τα ρεζερβουάρ του. Τα ρεζερβουάρ του ιού στο έντερο και στον εγκεφαλικό ιστό αποτελούν το βασικό εμπόδιο στον αγώνα των ειδικών για τη θεραπεία του HIV.

Το τελευταίο διάστημα πάντως υπήρχε ελπίδα σχετικά με το ότι η πρώιμη θεραπεία θα μπορούσε να προλάβει εξαρχής τον σχηματισμό αυτών των «οχυρών» του ιού εντός του οργανισμού.

Οι επιστήμονες τονίζουην ότι τα καινούργια αποτελέσματα «δείχνουν πως απαιτούνται νέες προσεγγίσεις για την εκρίζωση του ιού HIV».

Ο ιός επανεμφανίζεται

Στο πλαίσιο της τελευταίας μελέτης, πίθηκοι ρέζους μακάκοι μολύνθηκαν με τον ιό SIV (simian immunodeficiency virus), που αποτελεί τον αντίστοιχο ιό του HIV στους πιθήκους. Στη συνέχεια τα πειραματόζωα έλαβαν αντιρετροϊκή θεραπεία το νωρίτερο μέσα σε τρεις ημέρες από τη μόλυνση και το αργότερο μέσα σε δύο εβδομάδες.

Η θεραπεία σταμάτησε μετά από έξι μήνες, ωστόσο, όπως προέκυψε, ο ιός επανεμφανίστηκε ανεξάρτητα από το πότε είχε ξεκινήσει η θεραπεία. Αυτό δείχνει,  πως τα ρεζερβουάρ ου ιού σχηματίζονται πάρα πολύ νωρίς μετά τη μόλυνση.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Ιατρικής Νταν Μπάρουχ από το Χάρβαρντ «τα στοιχεία μας δείχνουν πως στο συγκεκριμένο μοντέλο ζώου τα ρεζερβουάρ του ιού δημιουργήθηκαν πολύ νωρίτερα από ό,τι πιστεύαμε. Ανακαλύψαμε ότι σχηματίστηκαν στους ιστούς κατά τις πρώτες λίγες ημέρες από τη μόλυνση, προτού καν ο ιός καταστεί ανιχνεύσιμος στο αίμα».

Ισως όλα αυτά εξηγούν και το γιατί ο ιός επανεμφανίστηκε στη μικρή από το Μισισίπι. Το κοριτσάκι είχε γεννηθεί με HIV και έλαβε θεραπεία μέσα στις πρώτες ημέρες από τη γέννηση. Λάμβανε τα φάρμακα επί 18 μήνες αλλά μετά οι ειδικοί σταμάτησαν τη θεραπεία. Στην αρχή ο ιός δεν επανεμφανίστηκε με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν ελπίδες για θεραπεία του. Ωστόσο πριν από λίγες ημέρες ανακοινώθηκε ότι το παιδί, που είναι σήμερα 4 ετών, έχει και πάλι ανιχνεύσιμα επίπεδα του HIV στον οργανισμό του, μετά από σχεδόν δύο χρόνια χωρίς θεραπεία.

Να σημειωθεί πάντως ότι παρότι η πρώιμη θεραπεία δεν προλαμβάνει τη δημιουργία ρεζερβουάρ του ιού, έχει φανεί ότι σε κάθε περίπτωση μειώνει το μέγεθος αυτών των ρεζερβουάρ.

Δείτε επίσης