Η ευτυχία των Δανών οφείλεται στη σεροτονίνη τους

danish happyΟι Δανοί είναι επισήμως ο πιο ευτυχισμένος λαός του πλανήτη και οι επιστήμονες νομίζουν ότι ξέρουν την αιτία.

Όπως διαπίστωσαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Γουώρικ, οι Δανοί, έχουν την ευτυχία γραμμένη στο DNA τους γιατί διαθέτουν μια συγκεκριμένη παραλλαγή ενός γονιδίου που σχετίζεται με τον έλεγχο των επιπέδων της σεροτονίνης – της χημικής ουσίας που μας κάνει πιο ευτυχισμένους.

Στην κορυφή της ευτυχίας

Αναλύοντας δεδομένα από 131 χώρες, οι ειδικοί είδαν ότι οι Δανοί ήταν εκείνοι που εμφανίζονταν στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης της ευτυχίας, καθώς δήλωναν συχνά ότι νιώθουν ευτυχισμένοι με τη ζωή που κάνουν.

Πριν από έναν χρόνο, εξετάζοντας στοιχεία γύρω από τη ζωή σε 156 χώρες, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) είχε κατονομάσει τη Δανία ως την πιο ευτυχισμένη χώρα στον πλανήτη με μέσο «σκορ» ικανοποίησης των πολιτών που άγγιζε το 7,69/10.

Αμέσως μετά, ακολουθούσαν η Νορβηγία, η Ολλανδία, η Ελβετία, η Σουηδία, ο Καναδάς, η Φινλανδία, η Αυστρία, η Ισλανδία και η Αυστραλία. Η Ελλάδα βρισκόταν στην 70η θέση με βαθμολογία που έφτανε το 5,43/10.

Η σεροτονίνη

Οι Βρετανοί επιστήμονες λένε ότι η μελέτη τους θα μπορούσαν ίσως να προσφέρουν μια εξήγηση στο γιατί οι Δανοί βρίσκονται στην κορυφή της παγκόσμιας ευτυχίας. Λένε ότι η ευτυχία τους ενδεχομένως να συνδέεται με μια συγκεκριμένη παραλλαγή ενός γονιδίου που επηρεάζει τα επίπεδα της σεροτονίνης, ενός νευροδιαβιβαστή του εγκεφάλου που σχετίζεται με τη ψυχολογική μας διάθεση.

Χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης στον εγκέφαλο προδιαθέτουν για κατάθλιψη. Επίσης είναι γνωστό ότι το χάπι ecstasy ανεβάζει τη σεροτονίνη.

Παρόλα αυτά, τα νέα ευρήματα χρήζουν περαιτέρω έρευνας, καθώς οι οικονομολόγοι και οι κοινωνιολόγο οφείλουν πλέον να λαμβάνουν τον ρόλο των γονιδιακών παραλλαγών σε έναν πληθυσμό περισσότερο υπόψη. εξηγεί από την πλευρά του ο δεύτερος συγγραφέας της μελέτης  Άντριου Όσγουολντ.

Δείτε επίσης