Ενδείξεις ότι ιός MERS μεταδίδεται και με τον αέρα

mers kamhla anthroposΕνδείξεις ότι ο θανατηφόρος ιός MERS -ένας κοροναϊός που ανιχνεύθηκε για πρώτη φορά τον Ιούνιο του 2012 και προκαλεί οξεία αναπνευστική νόσο, με πυρετό, βήχα και αναπνευστική δυσχέρεια- μπορεί να μεταδίδεται και με τον αέρα βρήκαν ερευνητές από τη Σαουδική Αραβία.

Ο MERS ανήκει στην ίδια οικογένεια με τους ιούς του απλού κρυολογήματος αλλά και τον SARS, ο οποίος το 2003 μόλυνε πάνω από 8.000 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και κόστισε τη ζωή σε 775 από αυτούς. Ωστόσο ο MERS ιός έχει πολύ υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας απ’ ό,τι ο SARS.

Στον αέρα αλλά για μικρό χρονικό διάστημα

Όπως γράφουν οι επιστήμονες στο περιοδικό «mBio» της Αμερικανικής Εταιρείας Μικροβιολογίας, εντόπισαν θραύσματα γενετικού υλικού του ιού στον αέρα ενός στάβλου στον οποίο ζούσε μία μολυσμένη καμήλα. Το εύρημα σημαίνει ότι ο ιός MERS μπορεί να μεταδίδεται και με τον αέρα.

Τα καλά νέα είναι πως τα θραύσματα εντοπίστηκαν μόνο σε ένα από τα τρία δείγματα αέρα που λαμβάνονταν από τον στάβλο επί 3 διαδοχικές ημέρες, γεγονός που υποδηλώνει ότι ο ιός ίπταται για μικρό χρονικό διάστημα έπειτα από την απελευθέρωσή του στον αέρα.

Ο ιός MERS ως σήμερα έχει προσβάλλει περίπου 850 ανθρώπους, κοστίζοντας τη ζωή σε τουλάχιστον 327 από αυτούς, σύμφωνα με τα νεώτερα στοιχεία από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης & Ελέγχου των Ασθενειών (ECDC).

Η συντριπτική πλειονότητα των θυμάτων έχει καταγραφεί στη Σαουδική Αραβία, ενώ μεμονωμένα κρούσματα σε ταξιδιώτες στη Μέση Ανατολή έχουν αναφερθεί σε πολλές ευρωπαϊκές και ασιατικές χώρες, καθώς και στις ΗΠΑ.

Ο ιός πιστεύεται ότι προέρχεται από τις καμήλες, από τις οποίες πέρασε στους ανθρώπους μέσω σωματικής επαφής ή μέσω κατανάλωσης μολυσμένου κρέατος ή γάλακτος.

Μετάδοση από τον αέρα;

Ο ιδιοκτήτης του στάβλου που εξετάστηκε στη μελέτη, ήταν ένας 43χρονος που έχασε πέρυσι το Νοέμβριο τη ζωή του από τον MERS. Τέσσερις από τις καμήλες του είχαν παρουσιάσει ρινικά εκκρίματα και εκείνος τούς έβαλε μια αλοιφή για να τις θεραπεύσει. Μία εβδομάδα αργότερα παρουσίασε συμπτώματα οξείας αναπνευστικής λοίμωξης και τελικά πέθανε.

Το γενετικό υλικό του ιού MERS που ανιχνεύθηκε στον αέρα του στάβλου ήταν πανομοιότυπο με εκείνο του ιού στην άρρωστη καμήλα αλλά και στον 43χρονο ιδιοκτήτη της.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το εύρημα αυτό αξίζει να διερευνηθεί περαιτέρω και πρέπει να οδηγήσει στη λήψη μέτρων που θα εμποδίσουν την διασπορά του επικίνδυνου ιού από τον αέρα. Κι αυτό διότι οι ιοί που μεταδίδονται με τον αέρα (όπως λ.χ. αυτοί της γρίπης και του κρυολογήματος) είναι πολύ πιθανότερο να προσβάλλουν μεγάλους αριθμούς ανθρώπων.

Δείτε επίσης