100 γονίδια σχετίζονται με τη σχιζοφρένεια

scizo gonidiaΗ σχιζοφρένεια είναι μία νευροψυχιατρική ασθένεια που ανήκει στην ομάδα των ψυχώσεων και εκδηλώνεται συνήθως μετά την ενηλικίωση (στις ηλικίες 20 έως 32 ετών). Ο αριθμός των πασχόντων υπολογίζεται παγκοσμίως σε 24 εκατομμύρια, ενώ στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι υπερβαίνει τις 100.000.

100 γονίδια

Δεκάδες γονίδια που αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης σχιζοφρένειας εντόπισε ομάδα επιστημόνων που διεξήγαγε την μεγαλύτερη στην ιστορία γενετική μελέτη για τη νόσο.

Όπως γράφουν οι ερευνητές στο περιοδικό Nature, η μελέτη αποκάλυψε 83 νέα γονίδια που εμπλέκονται στη σχιζοφρένεια, αυξάνοντας στο 100 τον συνολικό αριθμό των γονιδίων που φαίνεται ότι παίζουν ρόλο στην εμφάνισή της.

Πολλά από αυτά τα γονίδια συμμετέχουν στην μετάδοση χημικών μηνυμάτων μέσα στον εγκέφαλο, ενώ άλλα παίζουν ρόλο στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Η έρευνα έγινε από επιστήμονες από 35 χώρες, οι οποίοι ανέλυσαν το DNA περισσότερων από 37.000 ατόμων που έπασχαν από σχιζοφρένεια και το συνέκριναν με το DNA 110.000 υγιών συνομηλίκων τους.

Θεραπείες

«Επί σειρά ετών ήταν πάρα πολύ δύσκολο να επινοηθούν νέες θεραπείες για τη σχιζοφρένεια, εξαιτίας κενών που υπήρχαν στην κατανόηση της βιολογίας της ασθένειας», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Μάικλ Ο’Ντόνοβαν, καθηγητής και αναπληρωτής διευθυντής στο Ίδρυμα Ψυχολογικής Ιατρικής & Κλινικών Νευροεπιστημών στο Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ, στην Ουαλία.

«Η εξεύρεση τόσο πολλών, νέων γενετικών συσχετίσεων ανοίγει το δρόμο για μελέτες που θα ξεκλειδώσουν τα μυστικά της σχιζοφρένειας και τελικά θα οδηγήσουν σε νέες θεραπείες».

Ο Ντέιβιντ Κέρτις, ομότιμος καθηγητής στον Τομέα Ψυχιατρικής του University College του Λονδίνουεπισήμανε ότι «η νέα μελέτη θέτει την ψυχιατρική στην ίδια κατηγορία με άλλους κλάδους της Ιατρικής».

«Στο παρελθόν, παλεύαμε εναντίον της άποψης ότι τα ψυχιατρικά νοσήματα δεν είναι αληθινές ασθένειες, αλλά πλέον έχουμε ισχυρά στοιχεία στα χέρια μας που αποδεικνύουν ότι και αυτά τα νοσήματα έχουν βιολογικές ρίζες», ανέφερε.

Δείτε επίσης