Η ματιά αποκαλύπτει αν πρόκειται για έρωτα ή για πόθο

love matiaΟ έρωτας με την πρώτη ματιά σίγουρα υπάρχει όπως υπάρχει και ο πόθος με την πρώτη ματιά. Αν και αυτές οι δύο διαφορετικές συναισθηματικές  καταστάσεις είναι δύσκολο να διακριθούν μεταξύ τους, οι ερευνητές  εστιάζουν στα μάτια για να αποκαλυφθεί αν πρόκειται για ερωτική ή σεξουαλική έλξη.

Όταν η ματιά μας επικεντρώνεται στο πρόσωπο αγνώστων, σημαίνει ότι προκαλούνται συναισθήματα αγάπης και οι άγνωστοι εκλαμβάνονται ως πιθανοί ρομαντικοί σύντροφοι. Αντίθετα, όταν η ματιά επικεντρώνεται στο σώμα αγνώστων υποδηλώνει σεξουαλική επιθυμία. Αυτό βρήκαν Αμερικανοί ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σικάγου σε μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Psychological Science. Πάντως η περιπλάνηση του βλέμματος από το πρόσωπο στο σώμα είναι μια φυσιολογική διαδικαστική εξέλιξη.

«Παρά το γεγονός ότι γνωρίζουμε λίγα για τον κεραυνοβόλο έρωτα, ή γύρω από τη διαδικασία του πώς ερωτευόμαστε, τα μοτίβα οπτικής επικοινωνίας θα μπορούσαν να προσφέρουν σημαντικά στοιχεία σχετικά με αυτοματοποιημένες διαδικασίες προσοχής, όπως π.χ. το βλέμμα, και το πώς αυτό διαφοροποιείται ανάλογα με τα συναισθήματα που νιώθουμε για τον απέναντί μας» εξηγεί η επικεφαλής της μελέτης Στέφανι Κατσιόπο.

Προηγούμενη μελέτη της Κατσιόπο είχε δείξει ότι αγάπη και πόθος ενεργοποιούν διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου.

Το πρόσωπο εκπέμπει αγάπη και το σώμα σεξ

Στο πλαίσιο της μελέτης, οι ειδικοί πραγματοποίησαν δύο πειράματα με σκοπό να εξετάσουν τις δύο διαφορετικές συναισθηματικές καταστάσεις – του έρωτα και του πόθου -, που εμφανίζονται ιδιαίτερα «μπερδεμένες» μεταξύ τους. Στις δοκιμές έλαβαν μέρος φοιτητές (άνδρες και γυναίκες) από το Πανεπιστήμιο της Γενεύης, από τους οποίους ζητήθηκε να δουν μια σειρά από ασπρόμαυρες φωτογραφίες αγνώστων.

Αρχικά, οι ερευνητές έδειξαν στους συμμετέχοντες φωτογραφίες νέων, ενηλίκων αμφιφυλόφιλων ζευγαριών που κοιτάζονταν μεταξύ τους. Στη συνέχεια, τους έδειξαν φωτογραφίες προφίλ εμφανίσιμων ατόμων του αντίθετου φίλου. Καμία από τις φωτογραφίες δεν εμφάνιζε γύμνια.

Και στις δύο δοκιμές, οι εθελοντές βρίσκονταν καθισμένοι μπροστά σε μια οθόνη ηλεκτρονικού υπολογιστή. Οι ερευνητές τους ζήτησαν να κοιτάξουν τα διαφορετικά άτομα που εμφανίζονταν στην οθόνη και να δηλώσουν όσο ταχύτερα μπορούσαν, κατά πόσο οι εικονιζόμενοι τους ξυπνούσαν συναισθήματα πόθου ή αγάπης.

Δεν υπήρχε σημαντική διαφορά ανάμεσα στον χρόνο που χρειάζονταν οι εθελοντές για να προσδιορίσουν την αγάπη ή τον πόθο. Κάτι τέτοιο, κατά τους ερευνητές, υποδεικνύει ότι ο εγκέφαλος είναι σε θέση να επεξεργάζεται και τις δύο συναισθηματικές καταστάσεις το ίδιο γρήγορα. Ωστόσο, αναλύοντας τα μοτίβα της οπτικής τους επικοινωνίας με τη βοήθεια τεχνολογίας ανίχνευσης του βλέμματος, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η συναισθηματική κατάσταση των συμμετεχόντων καταγραφόταν στα μάτια τους.

Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες οι εθελοντές δήλωναν ότι ένιωθαν ερωτικά συναισθήματα απέναντι στο άτομο που έβλεπαν κάθε φορά, έτειναν να επικεντρώνονται στο πρόσωπο του. Στις περιπτώσεις του σεξουαλικού πόθου από την άλλη πλευρά, έτειναν να επικεντρώνουν το βλέμμα τους σε κάποιο σημείο του σώματος του εικονιζόμενου.

Το ίδιο φάνηκε να ισχύει και στους άνδρες και στις γυναίκες.

Δείτε επίσης