Αδυνάτισμα υπόσχεται προβιοτική δίαιτα με μεταλλαγμένα βακτήρια

pontikia proviotika adynatisma 4Ένα νέο προβιοτικό που αποτρέπει την παχυσαρκία θα μπορούσε να βρίσκεται στον ορίζοντα, αν βέβαια αυτό που ισχύει στα ποντίκια ισχύει και στους ανθρώπους (τα προβιοτικά είναι φιλικά βακτήρια τα οποία ζουν στο έντερο και βελτιώνουν την υγεία μας).

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Vanderbilt γράφουν στο Journal of Clinical Investigation ότι ορισμένα βακτήρια του εντέρου παράγουν ένα λιπίδιο το οποίο εμποδίζει στα ποντίκια την αύξηση του σωματικού βάρους, την αντίσταση στην ινσουλίνη και τις άλλες δυσμενείς επιπτώσεις που έχει μια δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά.

“Φυσικά, είναι δύσκολο να προβούμε σε εικασίες για το τι ισχύει στον άνθρωπο, αφού η μελέτη έγινε σε ποντίκια”, δήλωσε ο Σον Ντέιβις, επίκουρος καθηγητής  Φαρμακολογίας. “Αλλά ουσιαστικά, εμποδίσαμε τις περισσότερες από τις αρνητικές συνέπειες της παχυσαρκίας στα ποντίκια, ακόμα και όταν αυτά ακολουθούσαν μια διατροφή υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά.”

Ο Ντέιβις μελετά εδώ και χρόνια τα βακτήρια του ανθρώπινου εντέρου με την προοπτική να τα χρησιμοποιήσει ως φορείς για τη μεταφορά φαρμάκων στο έντερο. Το 2007 κέρδισε βραβείο των αμερικανικών Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας για την ανάπτυξη και τη δοκιμή της ιδέας.

«Τα διάφορα είδη βακτηρίων που έχουμε στο έντερό μας επηρεάζουν τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών. Αναρωτηθήκαμε αν θα μπορούσαμε να χειριστούμε αυτά τα μικρόβια ώστε να ενισχύουν την υγεία», αναφέρει ο Ντέιβις.

Πράγματι, προηγούμενες μελέτες έχουν συνδέσει τη χλωρίδα του εντέρου με την παχυσαρκία, το διαβήτη και τον καρκίνο.

Παραμένει ωστόσο ασαφές ποια είναι η βέλτιστη σύνθεση της μικροχλωρίδας και πώς μπορεί κανείς να αλλάξει τα μικρόβια του εντέρου, αν και ένας τρόπος είναι η προβιοική δίαιτα.

Το λιπίδιο NAPE

Νερό που περιείχε γενετικά τροποποιημένα μικρόβια τα οποία παράγουν ένα λιπίδιο που ονομάζεται NAPE και καταστέλλει την όρεξη, βοήθησε τα παχύσαρκα ποντίκια να αδυνατίσουν και να παραμείνουν αδύνατα.

Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε ένα ακίνδυνο στέλεχος του βακτηρίου Escherichia coli, γνωστό ως E.coli Nissle 1917, και του εισήγαγε τα κατάλληλα γονίδια ώστε να παράγει το NAPE το οποίο συντίθεται φυσιολογικά στο λεπτό έντερο ύστερα από ένα γεύμα μας και δίνει το σήμα στον εγκέφαλο να καταστέλλει την όρεξη. Το NAPE παράγεται σε πολλά θηλαστικά ανάμεσα στα οποία είναι τα ποντίκια και ο άνθρωπος.

Τα τροποποιημένα βακτήρια προστέθηκαν στο νερό ποντικών που ακολουθούσαν μια δίαιτα πλούσια σε θερμίδες και λιπαρά. Σε σχέση με την ομάδα ελέγχου, τα πειραματόζωα που έλαβαν τα βακτήρια εμφάνισαν μείωση στο βάρος, στην κατανάλωση τροφής, στο σωματικό λίπος, στο λίπος του ήπατος και στην αντίσταση στην ινσουλίνη.

Τα βακτήρια επέζησαν στο παχύ έντερο των ποντικών για περίπου 6 εβδομάδες, ωστόσο η προστατευτική δράση τους διατηρήθηκε για περισσότερο, ακόμα και 12 εβδομάδες μετά την απομάκρυνση των βακτηρίων από το πόσιμο νερό.

Οι ερευνητές θέλουν να επαναλάβουν το πείραμα σε ανθρώπους, πρώτα όμως θα πρέπει να λύσουν διάφορα εμπόδια για τη χορήγηση μεταλλαγμένων μικροβίων σε ανθρώπους. Το πρώτο βήμα θα ήταν η περαιτέρω γενετική τροποποίηση της E.coli ώστε να μην επιζεί στο περιβάλλον έξω από το ανθρώπινο έντερο.

Δείτε επίσης