Οι τροφικές αλλεργίες ξεκινούν από την εγκυμοσύνη

allergies egkymosynh 4Μελέτη ειδικών του Ερευνητικού Ινστιτούτου για τα Παιδιά Murdoch στη Μελβούρνη βρήκε διαφορές στο αίμα βρεφών που παρουσίαζαν τροφικές αλλεργίες και των βρεφών που δεν είχαν τροφικές αλλεργίες.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αυτές οι διαφορές μπορούν να βοηθήσουν στο να εντοπιστούν οι αιτίες των τροφικών αλλεργιών.

Οπως ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης Ντέιβιντ Μαρτίνο, η σύγκριση των δειγμάτων αίματος 24 βρεφών ηλικίας 12 μηνών έδειξε ότι όσα μωρά εμφάνιζαν αλλεργίες (κυρίως στα αβγά και στα φιστίκια) διέθεταν μοριακά “μονοπάτια” τα οποία λειτουργούσαν διαφορετικά από τα μωρά χωρίς αλλεργία σε κάποια τροφή.

«Μελετήσαμε τους μοριακούς “διακόπτες” που ελέγχουν το πώς εκφράζονται τα γονίδια και ανακαλύψαμε συσχέτιση μεταξύ των τροφικών αλλεργιών και των δυσλειτουργιών σε κάποιους από αυτούς τους διακόπτες», ανέφερε ο Μαρτίνο.

Προδιάθεση από την εγκυμοσύνη

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η πλειονότητα των βρεφών παρουσίαζε αυτές τις μοριακές διαφορές από τη στιγμή που γεννήθηκαν. «Το γεγονός αυτό μαρτυρεί ότι τουλάχιστον ένα μέρος της προδιάθεσης για την ανάπτυξη τροφικών αλλεργιών είναι ήδη προγραμματισμένο από την περίοδο της εγκυμοσύνης» σημείωσε ο Μαρτίνο.

Και προσέθεσε ότι το νέο εύρημα μπορεί να βοηθήσει τους επιστήμονες να διερευνήσουν ενδελεχώς σε τι ακριβώς εκτίθενται οι γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και πώς οι παράγοντες αυτοί μπορεί να επηρεάσουν τον τρόπο έκφρασης των γονιδίων των εμβρύων τους.

Η δρ Κέιτι Αλεν που συμμετείχε στη μελέτη τόνισε ότι «θελήσαμε να διερευνήσουμε αν υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που προκαλούν αλλεργίες και επηρεάζουν το έμβρυο όσο βρίσκεται στη μήτρα και αν θα μπορούσαμε να τους τροποποιήσουμε πριν από τη γέννηση του βρέφους ώστε να το σώσουμε από μελλοντικά προβλήματα. Συγκεκριμένα, διερευνούμε τη διατροφή, το βάρος, καθώς και το κάπνισμα προκειμένου να ανακαλύψουμε αν οι αλλαγές σε αυτούς τους παράγοντες μπορούν να έχουν επίδραση στην έκφραση των γονιδίων του εμβρύου και τελικώς στον κίνδυνο που αντιμετωπίζει το βρέφος να αναπτύξει τροφικές αλλεργίες».

Οι τροφικές αλλεργίες

Να σημειωθεί ότι οι τροφικές αλλεργίες εμφανίζουν τα τελευταία χρόνια άνοδο σε όλες τις ηλικίες, συμπεριλαμβανομένης της βρεφικής.

Στα μωρά η πιο συχνή πρώιμα εμφανιζόμενη αλλεργία είναι εκείνη στο γάλα της αγελάδας.

Η αλλεργία των βρεφών μπορεί να εκδηλωθεί με έντονους κολικούς ή αναγωγές μετά τα γεύματα, με κενώσεις που έχουν ίχνη αίματος αλλά και με εξάνθημα.

Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι το έκζεμα σε μωρά κάτω των 12 μηνών μαρτυρεί σε ποσοστό 60% την ύπαρξη τροφικής αλλεργίας. Αλλες εκδηλώσεις τροφικής αλλεργίας μπορεί να είναι η ελλιπής πρόσληψη βάρους αλλά και οι διαταραχές της κινητικότητας του εντέρου (όπως η διάρροια ή η δυσκοιλιότητα) όταν δεν υπάρχουν άλλες αιτίες.

Δείτε επίσης