Επιβεβαιώνεται ότι η ασπιρίνη δρα κατά καρκίνων και καρδιοπαθειών

aspirinh ygeia karkinosΗ μεγαλύτερη μετα-ανάλυση που έγινε ποτέ για το ρόλο της ασπιρίνης στην υγεία επιβεβαιώνει ότι έχει πράγματι αντικαρκινική δράση για διάφορες μορφές καρκίνου, όταν λαμβάνεται καθημερινά για αρκετά χρόνια. Επίσης η ασπιρίνη προλαμβάνει καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια.

Από την άλλη  μεριά, η μετα-ανάλυση επιβεβαίωσε  τις παρενέργειες της ασπιρίνης όπως είναι ο κίνδυνος διάτρησης του στομάχου. Τα οφέλη ωστόσο της ασπιρίνης υπερτερούν κατά πολύ των παρενεργειών. Σημειώνεται ότι λόγω του κινδύνου αιμορραγίας που σχετίζεται με την ασπιρίνη, έχει υπάρξει στο παρελθόν μια μεγάλη συζήτηση για το αν τα οφέλη της στην υγεία αρκετά σημαντικά.

«Είναι γνωστό εδώ και καιρό ότι η ασπιρίνη – ένα από τα φθηνότερα και πιο κοινά φάρμακα στην αγορά – μπορεί να προστατεύει από ορισμένες μορφές καρκίνου», δήλωσε ο Τζακ Κιούζικ, επικεφαλής της μελέτης. «Αλλά μέχρι τη μελέτη μας, όπου αναλύσαμε όλα τα διαθέσιμα στοιχεία, δεν ήταν σαφές εάν τα πλεονεκτήματα από τη λήψη ασπιρίνης αντισταθμίζουν τα μειονεκτήματα. Τώρα είναι.”

Να σημειωθεί πάντως ότι δεν έχουν επιβεβαιώσει όλες οι μελέτες αυτές τις δράσεις της ασπιρίνης. Επειδή όμως αυτή η μετα-ανάλυση είναι η μεγαλύτερη που έγινε ποτέ, πρέπει να θεωρηθεί ως η πιο έγκυρη. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Annals of Oncology.

Ποιες μορφές καρκίνου προλαμβάνει

Επιστήμονες με επικεφαλής τον καθηγητή Τζακ Κιούζικ του Πανεπιστημίου Queen Mary στο Λονδίνο πραγματοποίησαν μια μετα-ανάλυση στην οποία συγκέντρωσαν στοιχεία από 200 προηγούμενες μελέτες.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η καθημερινή λήψη μιας μικρής δόσης ασπιρίνης, περίπου 75 mg για διάστημα 5-10 ετών μειώνει σημαντικά την εμφάνιση καρκίνου και κυρίως στα άτομα 50-65 ετών. Η ημερήσια λήψη ασπιρίνης για διάστημα 10 ετών μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του εντέρου κατά 35% και τους θανάτους από αυτόν τον τύπο καρκίνου κατά 40%.

Μειώνει επίσης τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του οισοφάγου και του στομάχου κατά 30% και τους θανάτους από αυτούς τους καρκίνους 35-50%.

Δεν υπήρξαν ξεκάθαρα στοιχεία για την ευεργετική δράση της ασπιρίνης σε μορφές καρκίνου που «χτυπούν» εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο όπως αυτές του προστάτη, του πνεύμονα και του μαστού.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι η ημερήσια λήψη ασπιρίνης μειώνει τα καρδιακά επεισόδια κατά 18% και τους θανάτους από καρδιά κατά 5%. Μειώνει επίσης κατά 5% τα εγκεφαλικά επεισόδια και κατά 21% τους θανάτους από αυτά.

Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι χρειάζονται περίπου τρία χρόνια για να υπάρξει όφελος για την υγεία από τη λήψη της ασπιρίνης, και στην ιδανική περίπτωση, λένε, ότι πρέπει κάποιος να παίρνει μεταξύ 75-100 mg για τουλάχιστον 5 χρόνια.

Οφέλη και παρενέργειες

Η μετα-ανάλυση επιβεβαίωσε και τις παρενέργειες της πολύχρονης λήψης της ασπιρίνης.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι η καθημερινή λήψη ασπιρίνης για πολλά χρόνια αυξάνει τον κίνδυνο διατρήσεων του στομάχου σε ποσοστό 2-4%.  Επιπλέον, σε άτομα που αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα υπάρχει πιθανότητα 5% η λήψη της ασπιρίνης να είναι μοιραία.

Πιο ευάλωτοι στις παρενέργειες της ημερήσιας λήψης ασπιρίνης στο στομάχι είναι σύμφωνα με τους ερευνητές όσοι διαθέτουν το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού το οποίο παίζει σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση έλκους στομάχου και στη γαστρορραγία.

«Παρόλο που υπάρχουν ορισμένες σοβαρές παρενέργειες, που δεν μπορεί να αγνοηθεί», λέει ο Κιούζικ, «η λήψη ασπιρίνης καθημερινά φαίνεται να είναι το πιο σημαντικό πράγμα που μπορούμε να κάνουμε για να μειώσουμε τον καρκίνο μετά τη διακοπή του καπνίσματος και τη μείωση της παχυσαρκίας».

«Η μελέτη μας δείχνει ότι εάν ο καθένας ηλικίας μεταξύ 50-65 άρχισε να παίρνει μια ασπιρίνη την ημέρα για τουλάχιστον 10 χρόνια, θα υπάρξει μείωση 9% του αριθμού των καρκίνων, εγκεφαλικά επεισόδια και καρδιακές προσβολές συνολικά σε άνδρες και περίπου 7% στις γυναίκες. Ο συνολικός αριθμός των θανάτων από οποιαδήποτε αιτία θα μπορούσε επίσης να είναι μικρότερη, κατά περίπου 4% κατά τη διάρκεια μιας περιόδου 20 ετών. Τα οφέλη από τη χρήση ασπιρίνης είναι πιο ορατά στη μείωση των θανάτων που οφείλονται σε καρκίνο».

Δείτε επίσης