Πιθανότερος ο καρκίνος του πνεύμονα με τα πρωινά τσιγάρα

kapnisma stigaro proiΌσο πιο νωρίς το πρωί ανάβει κανείς το πρώτο τσιγάρο της ημέρας, τόσο πιο πιθανό είναι να εκδηλώσει καρκίνο του πνεύμονα, υποστηρίζουν αμερικανικοί ερευνητές σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of the National Cancer Institute.

Ερευνητική ομάδα του Εθνικού Αντικαρκινικού Ινστιτούτου των ΗΠΑ, με επικεφαλής τον  Φανγκουι Γκου, ρώτησε περισσότερους από 3.200 καπνιστές για το ιστορικό καπνίσματος τους και πότε έκαναν συνήθως το πρώτο τσιγάρο της ημέρας.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι, τα άτομα που ξεκινάνε να καπνίζουν εντός μιας ώρας από τη στιγμή που έχουν ξυπνήσει, έχουν σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του πνεύμονα, από εκείνους που ανάβουν το πρώτο τσιγάρο πολύ αργότερα.

Η σχέση μεταξύ καρκίνου του πνεύμονα και πρώτου τσιγάρου ήταν ισχυρότερη μεταξύ των ενεργών καπνιστών, συγκριτικά με τους πρώην, και εκείνους που έκαναν λίγα εν αντιθέσει με όσους κάπνιζαν πολλά τσιγάρα. Δεν διαπιστώθηκε καμιά διαφορά, μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Αν και οι ερευνητές τονίζουν ότι, το θέμα θα πρέπει να διερευνηθεί περισσότερο, λένε ότι οι γιατροί θα πρέπει να ρωτούν τους καπνιστές πότε κάνουν το πρώτο τσιγάρο της ημέρας τους στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων κατά του καρκίνου του πνεύμονα.

Δείτε επίσης