Πιο ευαίσθητα στον πόνο το μέτωπο και τα δάχτυλα

ponos daktylaΣύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Annals of Neurology, τα πιο ευαίσθητα στον πόνο μέρη του ανθρώπινου σώματος, είναι το μέτωπο και τα άκρα των δαχτύλων.

Επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, με επικεφαλής την Φλάβια Μαντσίνι του Ινστιτούτου Γνωστικής Νευροεπιστήμης, δημιούργησαν τον πρώτο σωματικό χάρτη που αποτυπώνει την αντίληψηςτου πόνου.

Οι επιστήμονες έκαναν πειράματα με 26 εθελοντές που είχαν καλυμμένα τα μάτια τους και οι οποίοι μέσω λέιζερ (χωρίς δηλαδή σωματική επαφή) υποβάλλονταν σε σύντομους πόνους όπως, τσίμπημα βελόνας, σε διάφορα σημεία του σώματός τους.

Οι συμμετέχοντες έπρεπε κάθε φορά να εντοπίζουν πού ακριβώς είχε εστιάσει το λέιζερ και άρα από πού ερχόταν ο πόνος που ένιωθαν. Η μελέτη έδειξε ότι η ακρίβεια με την οποία ένας άνθρωπος μπορεί να καταλάβει σε ποιο σημείο το σώμα του πονάει και πόσο, ποικίλει.

Η μελέτη έδειξε ότι ενώ η ανθρώπινη αφή είναι πιο ευαίσθητη στα άκρα, η ευαισθησία στον πόνο είναι μεγαλύτερη στο κεντρικό τμήμα του σώματος, με εξαίρεση τα δάχτυλα, τα οποία -εκτός από την αφή- είναι επίσης πολύ ευαίσθητα και στον πόνο.

Διαπιστώθηκε επίσης ότι, το λέιζερ θα μπορούσε να αξιοποιηθεί προκειμένου να ελέγχεται η κατάσταση των νευρικών δικτύων του πόνου σε όλο το σώμα. Αυτό μπορεί να αποκαλύψει τυχόν ζημιά στα νεύρα μιας περιοχής και έτσι να βοηθήσει στην καταπολέμηση των χρόνιων πόνων.

Δείτε επίσης