Το ξενοδοχείο σκύλων μπορεί να είναι μια απολαυστική εμπειρία

xenodoxeio skylvnΣύμφωνα με μελέτη ειδικών του Πανεπιστημίου Λίνκολν που παρουσιάστηκε στο περιοδικό Physiology and Behaviour, η αλλαγή περιβάλλοντος και η συναναστροφή με άλλους σκύλους για σύντομο χρονικό διάστημα μπορεί να είναι αναζωογονητικό για τον σκύλο σας.

Αυτό σημαίνει ότι ένα καλό ξενοδοχείο ή πανσιόν σκύλων για λίγες μέρες, όπου προσφέρονται διασκεδαστικές δραστηριότητες και παιχνίδια, δεν θα κάνουν το αγαπημένο σας τετράποδο να πλήξει. Αντίθετα μπορεί να είναι συναρπαστικό.

Λιγότερο στρες

Οι ερευνητές αξιολόγησαν τα συμπτώματα που οφείλονταν στο στρες στην περίπτωση 29 οικόσιτων σκύλων όταν αυτοί βρίσκονταν στο σπίτι τους και όταν βρίσκονταν σε ξενοδοχείο σκύλων. Ανάμεσα σε αυτά συγκαταλέγονταν η ξηροδερμία, η αύξηση της θερμοκρασίας της μύτης, η αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος και η αλλαγή ως προς την κατανάλωση του φαγητού. Οι ειδικοί κατέγραψαν ακόμη άλλες αυθόρμητες συμπεριφορές, όπως π.χ. το χασμουρητό, το συνεχές γλείψιμο, το σήκωμα της πατούσας, το τρέμουλο και η διαρκής εγρήγορση. Τέλος, πραγματοποίησαν μετρήσεις των κορτικοστεροειδών ορμονών και της αδρεναλίνης, οι οποίες μαρτυρούν τα επίπεδα του στρες στον οργανισμό.

Οι επιστήμονες είδαν λοιπόν ότι σε γενικές γραμμές όταν οι σκύλοι βρίσκονταν στο ξενοδοχείο έτειναν να εμφανίζουν υψηλότερα επίπεδα διέγερσης, κρύα μύτη και μεγαλύτερη σωματική δραστηριότητα συγκριτικά με το να βρίσκονταν στο σπίτι, όπου το περιβάλλον ήταν οικείο.

«Πολλοί ιδιοκτήτες θεωρούν ότι το να αφήσουν τον σκύλο τους σε ένα ξενοδοχείο σκύλων αποτελεί μια ιδιαίτερα στρεσογόνο διαδικασία για το ζώο. Η μελέτη μας έδειξε ότι, παρά το γεγονός πως οι σκύλοι φάνηκε να εμφανίζουν υψηλότερα επίπεδα διέγερσης ή εγρήγορσης ενόσω βρίσκονταν σε “διακοπές” συγκριτικά με τον χώρου του σπιτιού, κάτι τέτοιο δεν φάνηκε να συνοδεύεται από τις αρνητικές επιπτώσεις του στρες» εξηγεί η Λίσα Κόλινς.
«Οι συναισθηματικοί λόγοι για τις συγκεκριμένες αντιδράσεις τόσο από πλευράς συμπεριφοράς όσο και από πλευράς φυσιολογίας δεν έδειχναν μια εμπειρία με στρες».

Όχι σε κλουβί

Οι βρετανοί επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι στο πλαίσιο της μελέτης τους τα ζώα φιλοξενήθηκαν για μικρό χρονικό διάστημα σε χώρους όπου υπήρχε η επίβλεψη ειδικών και τους προσφέρονταν διασκεδαστικές δραστηριότητες με παιχνίδια στις οποίες συμπεριλαμβάνονταν άλλοι άνθρωποι ή σκύλοι.

Υπήρχε ειδικά διαμορφωμένη «παιδική χαρά» και προγράμματα σχεδιασμένα για τα χαριτωμένα τετράποδα. Τονίζουν μάλιστα ότι σε καμία περίπτωση τα ζώα δεν βρίσκονταν κλεισμένα σε ένα κλουβί καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής τους στο ξενοδοχείο.

Ωστόσο πολλά ξενοδοχεία σκύλων δεν διαθέτουν τους απαραίτητους χώρους κοινωνικοποίησης των ζώων, με αποτέλεσμα εκείνα να παραμένουν περιορισμένα σε μικρούς χώρους, χωρίς να μπορούν να παίξουν ή να έρθουν σε επαφή με άλλους σκύλους.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Δείτε επίσης