Τεστ αίματος προβλέπει την απόπειρα αυτοκτονίας

autoktonia test aimatosΤεστ αίματος το οποίο προβλέπει αν ένα άτομο είναι πιθανό να κάνει απόπειρα αυτοκτονίας ανέπτυξαν Aμερικανοί επιστήμονες. Η σχετική μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό American Journal of Psychology και αφορά ένα γονίδιο που σχετίζεται  με τη κορτιζόλη.

Το τεστ αναπτύχθηκε μετά την ανακάλυψη ερευνητών από το Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς ότι κάποιες μεταλλάξεις σε ένα και μόνο γονίδιο αποτελούν δείκτη πρόβλεψης σχετικά με το αν κάποιος θα προσπαθήσει να βάλει τέλος στη ζωή του.

Οι μεταλλάξεις αυτές μπορούν να εντοπιστούν μέσω μιας απλής εξέτασης αίματος. Μια τέτοια εξέταση θα ήταν πολύ χρήσιμη για εφαρμογή σε στρατιώτες προτού αυτοί μπουν στο πεδίο της μάχης ή μετά την επιστροφή τους από εμπόλεμες ζώνες.

Το γονίδιο SKA2 και η κορτιζόλη

Οι ερευνητές από το Τζονς Χόπκινς ανακάλυψαν πως το γονίδιο SKA2 δεν λειτουργεί σωστά σε άτομα που αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο αυτοκτονίας. Το συγκεκριμένο γονίδιο διατηρεί τα επίπεδα της κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες, υπό έλεγχο.

«Οι αυτοκτονίες αποτελούν ένα σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας, ωστόσο μέχρι σήμερα οι προσπάθειες να αποτραπούν δεν έχουν καρποφορήσει καθώς δεν υφίστατο κάποιος ακριβής τρόπος πρόβλεψης τους, ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης Ζάκαρι Καμίνσκι, επίκουρος καθηγητής Ψυχιατρικής και Συμπεριφορικών Επιστημών και προσέθεσε: «Με ένα τεστ όπως αυτό που αναπτύξαμε μπορούμε να μειώσουμε σημαντικά τα ποσοστά αυτοκτονιών εντοπίζοντας εγκαίρως τα επιρρεπή άτομα και παρεμβαίνοντας ώστε να προλάβουμε την καταστροφή».

Το τεστ αίματος των ειδικών προέβλεψε στο πλαίσιο μελέτης τους τα άτομα που αντιμετώπιζαν σοβαρό κίνδυνο αυτοκτονίας με ακρίβεια της τάξεως του 90%.

Αν το γονίδιο εμφανίζει μεταλλάξεις, ο οργανισμός δεν είναι σε θέση να ελέγξει τα επίπεδα της κορτιζόλης. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα που κάνουν απόπειρα αυτοκτονίας εμφανίζουν πολύ υψηλές ποσότητες κορτιζόλης στον οργανισμό τους.

Δείτε επίσης