Το 10% των θανάτων από καρδιά έχουν αιτία το αλάτι

alati salt 4Σύμφωνα με μια μετα-ανάλυση η δημοσιεύθηκε στην Ιατρική Επιθεώρηση της Νέας Αγγλίας (NEJM), η μεγάλη κατανάλωση σε αλάτι ευθύνεται για 1 στους 10 θανάτους που συμβαίνουν από καρδιαγγειακές αιτίες. Ο λόγος αποδίδεται στο γεγονός ότι το αλάτι αυξάνει την αρτηριακή πίεση του αίματος, κάτι που μπορεί να προκαλέσει υπέρταση.

Την ανάλυση έκαναν ερευνητές από την Σχολή Επιστήμης της Διατροφής Friedmanτου Πανεπιστημίου Tufts, στη Μασαχουσέτη. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Ντάριους Μοτζαφαριάν, ανέλυσαν στοιχεία από 205 μελέτες για την κατανάλωση άλατος και κατέληξαν στο συμπέρασμα πως, σε παγκόσμιο επίπεδο, η μέση κατανάλωση άλατος είναι σχεδόν διπλάσια από αυτή που συνιστά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για καλή υγεία (3,95 γραμμάρια νατρίου την ημέρα έναντι των 2 γραμμαρίων που συνιστώνται). Να σημειωθεί ότι το 40% του βάρους του αλατιού είναι νάτριο και το 60% χλώριο.

Η υψηλότερη μέση κατανάλωση καταγράφηκε στην Κεντρική Ασία (5,51 γραμμάρια νατρίου την ημέρα) και η χαμηλότερη στην υποσαχάριο Αφρική (2,18 γραμμάρια την ημέρα).

Salt-5Το νάτριο υπάρχει εκ φύσεως σε πάρα πολλά τρόφιμα, αλλά προστίθεται κατά την επεξεργασία και προετοιμασία εκατοντάδων άλλων. Δείτε ποιες τροφές περιέχουν πολύ αλάτι.

Ωστόσο, η υπερκατανάλωση αυτή οδηγεί στην υπέρταση και η υπέρταση είναι κύριος παράγοντας κινδύνου για έμφραγμα και εγκεφαλικό.

Δείτε επίσης