Γυροειδής αλωπεκία: Θεραπεία με ρουξολιτινίβη δίνει θεαματικά αποτελέσματα

falakra 4 alopekiaMελέτη Αμερικανών επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Medicine αναφέρει την εντυπωσιακή θεραπεία της γυροειδούς αλωπεκίας (alopecia areata) -μιας αυτοάνοση ασθένειας του θύλακα της τρίχας- με τη δραστική ουσία ρουξολιτινίβη (ruxolitinib), σε τρία άτομα.

Εκτιμάται πάντως ότι τα ευρήματα χρήζουν περαιτέρω διερεύνηση για να διαπιστωθεί η ασφάλεια της θεραπείας πριν υπάρξει ευρεία διάθεσή της.

Το φάρμακο ρουξολιτινίβη χορηγείται σε ασθενείς που πάσχουν από μυελοΐνωση – μια σοβαρή βλάβη του μυελού των οστών η οποία οδηγεί στην παραγωγή δυσλειτουργικών αιμοσφαιρίων, στη δημιουργία αλλοιώσεων στον μυελό των οστών, στη διόγκωση του σπλήνα και σε άλλες επιπλοκές. Αυτό όμως το φάρμακο κατάφερε να αναστρέψει πλήρως την κατάσταση ασθενών με γυροειδή αλωπεκία.

Η γυροειδής αλωπεκία, οφείλεται στην «επίθεση» του ανοσοποιητικού συστήματος στους θύλακες των τριχών, με αποτέλεσμα να συνοδεύεται από κατά τόπους απογυμνωμένες περιοχές του τριχωτού της κεφαλής. Χαρακτηρίζεται από ανομοιόμορφη αραίωση, η οποία αναπτύσσεται σε φυσιολογικό, κατά τα άλλα, δέρμα.  Η απώλεια των μαλλιών μπορεί να είναι ξαφνική ή να γίνεται σταδιακά, ενώ πλήττει τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες. Περίπου το 25% των περιπτώσεων γυροειδούς αλωπεκίας οφείλεται σε κληρονομικούς παράγοντες, αλλά σημαντικό ρόλο παίζουν ορισμένες φορές ανοσολογικοί ή ψυχολογικοί παράγοντες, όπως π.χ. το στρες.

falakra alopekiaΕντυπωσιακά αποτελέσματα

Αρχικά, σε δοκιμές που έκαναν σε ποντίκια, οι Αμερικανοί ερευνητές είχαν χορηγήσει το φάρμακο ρουξολιτινίβη και παρατήρησαν εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Στη συνέχεια, προχώρησαν σε δοκιμές σε τρεις ασθενείς που έπασχαν από ήπια ή σοβαρή γυροειδή αλωπεκία, χορηγώντας τους δυο δόσεις ρουξολιτινίβης την ημέρα γα πέντε μήνες.

Οι ασθενείς εμφάνιζαν αρχικά απώλεια που άγγιζε σχεδόν το 1/3 του συνόλου των μαλλιών της κεφαλής τους αλλά πέντε μήνες αργότερα οι κενές περιοχές είχαν γεμίσει και πάλι από υγιείς τρίχες.

«Πρόκειται για πρώιμα αποτελέσματα, ωστόσο αν η ρουξολιτινίβη αποδειχθεί αποτελεσματική και ασφαλής θεραπεία για τη γυροειδή αλωπεκία, θα μπορούσε να βοηθήσει σημαντικά τη ζωή των ασθενών», λέει ο επικεφαλής της μελέτης Ράφαελ Κλάινς.

Μέχρι σήμερα η θεραπεία της ασθένειας με εγχύσεις κορτικοστεροειδών είναι χρονοβόρα, ενώ η αντιμετώπιση της υποτροπής μπορεί να είναι δύσκολη.

Δείτε επίσης