ΠΟΥ: Να απαγορευτεί το ηλεκτρονικό τσιγάρο στους κλειστούς χώρους

poy ilektroniko tsigaro 4Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) καλεί τους εμπλεκόμενους φορείς να φροντίσουν για τη δημιουργία ενός αυστηρού ρυθμιστικού πλαισίου για τις συσκευές ηλεκτρονικού καπνίσματος και το περιεχόμενό τους. Σε έκθεσή του αναφέρει ότ θα πρέπει να επιβληθεί απαγόρευση της χρήσης των ηλεκτρονικών τσιγάρων σε κλειστούς χώρους, στη διαφήμισή τους, καθώς και στην πώλησή τους σε ανηλίκους.

Ο ΠΟΥ επιμένει ιδίως στην πρόταση να απαγορευθεί αυστηρά η πώληση των ηλεκτρονικών τσιγάρων σε ανηλίκους, τονίζοντας ότι η χρήση τους εγείρει «σοβαρές απειλές» για την υγεία των εφήβων και των εμβρύων.

Στην έκθεση διατυπώνεται επίσης ανησυχία για τη συγκέντρωση του ελέγχου της αγοράς των προϊόντων αυτών, οι πωλήσεις των οποίων έχουν ήδη αξία 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, στα χέρια του κλάδου της καπνοβιομηχανίας.

Τόσο η Imperial Tobacco, όσο και η Altria Group, η Philip Morris International και η British American Tobacco προωθούν σταδιακά όλο και περισσότερο τα δικά τους ηλεκτρονικά τσιγάρα στην αγορά, καθώς η πώληση των συμβατικών προϊόντων καπνού χάνει τη δυναμική της στις δυτικές αγορές. Σύμφωνα με μια πρόβλεψη που αφορά τις ΗΠΑ, οι πωλήσεις των ηλεκτρονικών τσιγάρων  θα ξεπεράσουν αυτές των συμβατικών ως το 2020.

Διχάζει το ηλεκτρονικό τσιγάρο

Ο ΠΟΥ καλεί τα κράτη-μέλη του να εξετάσουν ένα φάσμα «ρυθμιστικών επιλογών», όπως για παράδειγμα να απαγορευθεί στους κατασκευαστές ηλεκτρονικών τσιγάρων να υποστηρίζουν ότι είναι καλύτερα για την υγεία (δηλαδή να λένε ότι βοηθούν τους χρήστες τους να κόψουν το κάπνισμα) ωσότου υπάρξουν «πειστικά επιστημονικά δεδομένα τα οποία να υποστηρίζουν» αυτόν τον ισχυρισμό.

Να σημειωθεί πάντως, ότι η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα εμφανίζεται διχασμένη ως προς τους κινδύνους και τα ενδεχόμενα οφέλη των ηλεκτρονικών τσιγάρων, τα οποία γενικά θεωρείται πως είναι λιγότερο βλαβερά από τα συμβατικά τσιγάρα.

Μάλιστα, ομάδα ερευνητών είχε καλέσει τον οργανισμό τον Μάιο να του 2014 μην κατατάξει τα ηλεκτρονικά τσιγάρα στα προϊόντα καπνού, επιχειρηματολογώντας πως εάν το κάνει, θα χαθεί μια μείζων ευκαιρία να μειωθούν σημαντικά οι ασθένειες και οι θάνατοι που οφείλονται στο κάπνισμα.  Ωστόσο ένα μήνα αργότερα, μια άλλη ομάδα ειδικών διαφώνησε ρητά με αυτή την εισήγηση και τάχθηκε υπέρ της υιοθέτησης μιας εισήγησης περί αυστηρών ρυθμίσεων από τον ΠΟΥ.

Δείτε επίσης