Αποτελεσματικό σε πιθήκους το πειραματικό φάρμακο ZMapp για τον ιό Έμπολα

«100% αποτελεσματικό» ήταν το πειραματικό φάρμακο ZMapp κατά του Έμπολα που δόθηκε σε πιθήκους μακάκους οι οποίοι έπασχαν από τον ιό, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Nature. Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί ελπίδες για την αντιμετώπιση του ιού. Οι δοκιμές σε ανθρώπους αναμένεται να ξεκινήσουν άμεσα.

Το πειραματικό φάρμακο θεράπευσε και τους 18 πιθήκους που είχαν μολυνθεί από τον θανατηφόρο ιό Έμπολα, ακόμη και αυτούς που είχαν παρουσιάσει αιμορραγικά συμπτώματα και απείχαν μόλις μερικές ώρες από τον θάνατο.

Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον Γκάρι Κόμπινγκερ της Υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας του Καναδά, χορήγησαν το φάρμακο την περασμένη άνοιξη σε 18 μακάκους, τρεις, τέσσερις και πέντε ημέρες αφότου τους μόλυναν με τον ιό Έμπολα.

Οι 18 επέζησαν όλοι, ακόμη και εκείνοι που είχαν εμφανίσει συμπτώματα όπως ηπατική ανεπάρκεια και αιμορραγίες, κάτι που ο Κόμπινγκερ χαρακτήρισε εξέλιξη μεγαλύτερη «των προσδοκιών του».

Αν και δύο Αμερικανοί εθελοντές που είχαν μολυνθεί από τον ιό στη Λιβερία θεραπεύτηκαν αφού τους χορηγήθηκε το ZMapp, οι γιατροί δεν γνωρίζουν ακόμη εάν το πειραματικό φάρμακο τους βοήθησε πραγματικά. Γιατρός από τη Λιβερία που έλαβε το ίδιο φάρμακο πέθανε στις αρχές της εβδομάδας, όπως και ένας ισπανός ιεραπόστολος.

Το ZMapp, που παρασκευάζεται από την εταιρεία Mapp Biopharmaceutical με έδρα το Σαν Ντιέγκο, δεν έχει δοκιμαστεί ποτέ σε ανθρώπους και η μελέτη που δημοσιεύεται στο Nature ήταν η πρώτη που έγινε σε πιθήκους.

Η επιτυχία συνιστά ένα «μνημειώδες επίτευγμα», είπε ο ιολόγος Τόμας Γκέισμπερτ του Πανεπιστημίου του Τέξας, σχολιάζοντας την έρευνα. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν εγκεκριμένα φάρμακα ή εμβόλια για την Έμπολα. Σύντομα όμως αναμένεται ότι θα ξεκινήσουν οι δοκιμές δύο εμβολίων.

Δείτε επίσης