Τα ενεργειακά ποτά με καφεΐνη δεν είναι ασφαλή για όλα τα άτομα

energeiaka pota kardia 4Τα ενεργειακά ποτά είναι δημοφιλή στα κλαμπ και στη διάρκεια της σωματικής άσκησης, με τους ανθρώπους να τα καταναλώνουν το ένα μετά το άλλο.  Αλλά σύμφωνα με μια γαλλική έρευνα που παρουσιάστηκε στο Διεθνές Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας, στη Βαρκελώνη, τα ενεργειακά ποτά μπορούν να προκαλέσουν καρδιακά προβλήματα, ακόμα και ξαφνικό θάνατο, σε ορισμένα άτομα. Η συνηθέστερη πάντως παρενέργεια τους είναι το λεγόμενο σύνδρομο της καφεΐνης, δηλαδή εγρήγορση, ταχυπαλμία και τρέμουλο.

Το 96% των ενεργειακών ποτών περιέχει καφεΐνη. Κατά μέσο όρο ένα τέτοιο προϊόν 25ο ml περιέχει ίση ποσότητα καφεΐνης με ένα διπλό καφέ εσπρέσο. Επίσης, το 52% των ενεργειακών ποτών περιέχουν ταυρίνη, το 33% έχουν γλυκουρονολακτόνη ενώ το 60% έχουν και βιταμίνες.

Το σύνδρομο της καφεΐνης

Ερευνητές του Εργαστηρίου Φαρμακολογίας και Ιατρικής Τοξικολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Νίκαιας, με επικεφαλής τον Μιλού-Ντανιέλ Ντρισί, μελέτησαν στοιχεία της εποπτικής γαλλικής Αρχής (ANSES) για την ασφάλεια των τροφίμων και των ποτών. Η ανάλυση αφορούσε τις παρενέργειες των ενεργειακών ποτών που αναφέρθηκαν στη Γαλλική Υπηρεσία  μεταξύ 1ης Ιανουαρίου 2009 και 30 Νοεμβρίου 2012.

Περίπου 15 ειδικοί συμπεριλαμβανομένων καρδιολόγων, ψυχιάτρων, νευρολόγων και φυσιολόγων συνέβαλαν στην ανάλυση. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι κυκλοφορούν 103 ενεργειακά ποτά στη Γαλλία, η κατανάλωση των οποίων αυξήθηκε κατά 30% μεταξύ 2009 και 2011 ξεπερνώντας τα 30 εκατομμύρια λίτρα.  Τα δύο τρίτα από τα ποτά που καταναλώνονται έξω από το σπίτι.  Κατά την περίοδο των δύο ετών, αναφέρθηκαν 257 περιπτώσεις παρενεργειών, εκ των οποίων οι 212 παρείχαν επαρκείς πληροφορίες. Οι εμπειρογνώμονες διαπίστωσαν ότι 95 από τις αναφερόμενες παρενέργειες είχαν καρδιαγγειακά συμπτώματα, 74 ψυχιατρικά και 57 νευρολογικά. Καρδιακή ανακοπή υπήρξε σε τουλάχιστον σε 8 περιπτώσεις, 46 άτομα είχαν καρδιακές αρρυθμίες, 13 άτομα εμφάνισαν στηθάγχη και 3 άτομα εμφάνισαν υπέρταση.

Σύμφωνα με τον Ντρισί, το σύνδρομο της καφεΐνης ήταν το συχνότερο πρόβλημα που προκάλεσαν τα ενεργειακά ποτά, το οποίο εμφανίστηκε σε 60 άτομα. Τα συμπτώματα του συνδρόμου περιλαμβάνουν ταχυκαρδία, τρέμουλο, άγχος και πονοκέφαλο.

“Τα άτομα με καρδιακά προβλήματα πρέπει να έχουν επίγνωση για τον δυνητικό κίνδυνο από την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων καφεΐνης, η οποία, ως διεγερτική ουσία, μπορεί να επιδεινώσει καταστάσεις, όπως οι αρρυθμίες και η στηθάγχη – με πιθανές μοιραίες συνέπειες, ανέφερε ο Ντρισί και πρόσθεσε:  “H βιβλιογραφική έρευνα μάς επιβεβαιώνει ότι οι παρενέργειες αυτές μπορούν να σχετίζονται με την κατανάλωση ενεργειακών ποτών. Το ευρύ κοινό πρέπει να γνωρίζει ότι τα ενεργειακά ποτά δεν έχουν απολύτως καμία θέση στη διάρκεια της σωματικής άσκησης ή μετά από αυτήν, σε σχέση με άλλα ποτά σχεδιασμένα ειδικά γι’ αυτόν το λόγο”.

Δείτε επίσης