Τι είναι η αγγειίτιδα

aggeiitida 4Αγγειίτιδα (vasculitis) σημαίνει φλεγμονή των αιμοφόρων αγγείων, συνήθως των αρτηριών οπότε ονομάζεται αρτηρίτιδα.  Οι αγγειίτιδες είναι διαφόρων ειδών και σχετίζονται με αυτοάνοσες παθήσεις. Aντιμετωπίζονται από ρευματολόγους.

Η φλεγμονή μπορεί να είναι μια αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος σε μόλυνση, τραύμα ή ασθένεια. Σε μερικές παθήσεις η αγγειίτιδα είναι το βασικό πρόβλημα και σε άλλες αποτελεί μέρος κάποιας ασθένειας.

Η φλεγμονή τραυματίζει τα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων και μπορεί να δυσχεραίνει την κυκλοφορία του αίματος σε κάποια μέρη του σώματος. Οι φλεγμονώδεις βλάβες οδηγούν σε στένωση ή και σε απόφραξη των αγγείων με αποτέλεσμα τη μειωμένη παροχή αίματος και έτσι την ανάπτυξη ισχαιμικών βλαβών στους ιστούς και στα όργανα που αιματώνονται από τα αγγεία που έχουν προσβληθεί.

Τα συμπτώματα της αγγειίτιδας εξαρτώνται από το μέρος του σώματος που έχει προσβληθεί. Τα γενικά συμπτώματα μπορεί να είναι πυρετός, μυϊκή αδυναμία, ανορεξία και κόπωση. Αν συμμετέχει κάποιο συγκεκριμένο όργανο, όπως είναι το έντερο, η αγγειίτιδα μπορεί να προκαλέσει πιο συγκεκριμένα συμπτώματα, όπως είναι ο κοιλιακός πόνος.

Ο γιατρός μπορεί να επιβεβαιώσει τη διάγνωση της αγγειίτιδας με εξετάσεις αίματος, αγγειογραφία (ακτινογραφία των αιμοφόρων αγγείων) ή με βιοψία ενός προσβεβλημένου αιμοφόρου αγγείου κατά την οποία λαμβάνεται ένα δείγμα ιστού για εργαστηριακή μελέτη.

Η ακριβής αιτία της αγγειίτιδας είναι άγνωστη. Παρόλα αυτά οι έρευνες υποδεικνύουν ότι στην εμφάνισή της μπορεί να εμπλέκονται λοιμώδεις παράγοντες και δυσλειτουργίες του ανοσοποιητικού συστήματος.

Η θεραπεία της αγγειίτιδας εξαρτάται από το είδος, τη θέση και τη σοβαρότητα του προβλήματος. Συχνά γίνεται με αντιφλεγμονώδη φάρμακα, όπως τα κορτικοστεροειδή και ανοσοκατασταλτικά φάρμακα.

Υπάρχουν διάφορα είδη αγγειιτιδας ανάλογα με τα αγγεία και τα όργανα που έχουν προσβληθεί. Τα διάφορα είδη αγγειίτιδας είναι:

Πολυαρτηρίτιδα

Αυτή η σοβαρή πάθηση παρουσιάζει φλεγμονή πολλών αρτηριών. Η φλεγμονή μπορεί να οδηγήσει σε απόφραξη αρτηριών μειώνοντας έτσι την παροχή του αίματος στην προσβεβλημένη περιοχή. Το δέρμα, το έντερο, οι νεφροί και η καρδιά διατρέχουν το μεγαλύτερο κίνδυνο.

Τα συνηθισμένα συμπτώματα είναι απώλεια βάρους, πυρετός, αδυναμία και κόπωση. Όταν προσβάλλεται και το έντερο, μπορεί να εκδηλωθεί κοιλιακός πόνος και αιματηρή διάρροια.

Οι μεσήλικες άνδρες έχουν περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν πολυαρτηρίτιδα, αν και υπάρχει επίσης και η νεανική μορφή της νόσου.

Στο παρελθόν αυτή η νόσος ήταν συχνά μοιραία. Σήμερα με την κατάλληλη θεραπεία πολλά άτομα με πολυαρτηρίτιδα μπορούν να ζήσουν μία φυσιολογική ζωή.

Αλλεργική κοκκιωμάτωση και αγγειίτιδα

Αυτή η νόσος, που ονομάζεται επίσης και σύνδρομο Churg-Strauss, μπορεί να προσβάλει πολλαπλά οργανικά συστήματα, αλλά προσβάλλει συνήθως τους πνεύμονες.

Τα άτομα που πάσχουν από αυτή τη μορφή αγγειίτιδας έχουν συχνά άσθμα.

Αγγειίτιδα υπερευαισθησίας

Αυτή η μορφή αγγειίτιδας είναι αποτέλεσμα έκθεσης σε κάποιο φάρμακο ή ξένη ουσία. Προσβάλλει συνήθως τα μικρά αιμοφόρα αγγεία του δέρματος.

Κοκκιωματώδης (κροταφική) αρτηρίτιδα

Αυτή η πάθηση εμφανίζεται σχεδόν αποκλειστικά σε άτομα άνω των 50 ετών και προσβάλλει τις γυναίκες πιο συχνά από τους άνδρες. Η νόσος, που ονομάζεται επίσης κρανιακή, κροταφική ή γιγαντοκυτταρική αρτηρίτιδα, προσβάλλει αρτηρίες μεσαίου μεγέθους, ιδιαίτερα αυτές του κεφαλιού.  Κυρίως προσβάλλει τους κρανιακούς κλάδους των αρτηριών που εκφύονται από το αορτικό τόξο.

Η πάθηση χαρακτηρίζεται από πονοκεφάλους και ευαισθησία με πάχυνση μιας αρτηρίας, που μπορεί να ψηλαφάται στους κροτάφους, στα πλάγια του κεφαλιού. Σχετίζεται συχνά με τη ρευματική πολυμυαλγία.

Μερικά από τα συνηθισμένα συμπτώματα που συνοδεύουν τη νόσο είναι αδυναμία, κόπωση, ανορεξία, απώλεια βάρους, πυρετός και νυχτερινές εφιδρώσεις. Περιστασιακά μπορεί να εκδηλώνονται με κόπωση στο σαγόνι κατά τη μάσηση και διαταραχές της όρασης. Αν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να οδηγήσει σε μερική ή ολική τύφλωση.

Δείτε επίσης