Έσω κνημιαίο σύνδρομο (πόνος στο καλάμι)

ponos kalami 4

Πόνος ή ευαισθησία στο εσωτερικό μέρος του καλαμιού (της κνήμης)

Ένας συχνός τραυματισμός που αντιμετωπίζουν οι αθλητές είναι το κνημιαίο σύνδρομο ή περιοστίτιδα κνήμης, κοινώς πόνος στο καλάμι ή “καλαμίτιδα”.

Ένας πόνος που εμφανίζεται στο πρόσθιο και εσωτερικό μέρος της κνήμης (του μεγάλου οστού στο κάτω μέρος του ποδιού) μπορεί να είναι αποτέλεσμα έσω κνημιαίου συνδρόμου (medial tibial stess syndrome ή shin splints).

Στην περίπτωση του έσω κνημιαίου συνδρόμου, ο πόνος και η ευαισθησία εντοπίζεται κατά μήκος του έσω τμήματος της κνήμης. Η ανάπαυση είναι η βάση της θεραπείας του συνδρόμου.

Το σύνδρομο εκδηλώνεται, όταν οι ίνες του υμένα που ενώνει τους μυς στο πρόσθιο και πλάγιο μέρος της κνήμης ερεθίζονται και παθαίνουν φλεγμονή προκαλώντας πόνο και περιστασιακά πρήξιμο. Συχνά συμβαίνει, όταν ζοριστεί και υπερφορτωθεί το εσωτερικό μέρος της κνήμης, αλλά η πίεση δεν επαρκεί, για να προκαλέσει κάταγμα. Οι γιατροί ονομάζουν αυτή την πάθηση σύνδρομο καταπόνησης της κνήμης.

Το έσω κνημιαίο σύνδρομο προκαλείται συνήθως από επανειλημμένους κραδασμούς σε σκληρή επιφάνεια κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων, όπως το τρέξιμο, η παρέλαση για μεγάλο διάστημα, το μπάσκετ, το ποδόσφαιρο ή το τένις.

kalamitida 4Συμπτώματα

  •  Πόνος στο πρόσθιο μέρος του ποδιού πάνω από τον αστράγαλο και κάτω από το γόνατο.
  •  Περιστασιακά πρήξιμο.

Διάγνωση

Η διάγνωση της πάθησης είναι απλή με τα χέρια. Εκτός από την εξέταση του ποδιού, ο γιατρός μπορεί να ζητήσει ακτινογραφία, για να ελέγξει για κάποιο ράγισμα της κνήμης ή μαγνητική τομογραφία ή σπινθηρογράφημα οστών, για να αποκλείσει το κάταγμα.

Θεραπεία

Όπως και με άλλα μυοσκελετικά προβλήματα το έσω κνημιαίο σύνδρομο αντιμετωπίζεται με ανάπαυση και πάγο. Η παρακεταμόλη (Depon κ.ά.) ή ένα αντιφλεγμονώδες φάρμακο χωρίς ιατρική συνταγή μπορεί να βοηθήσουν στην υποχώρηση του πόνου.

Σε μερικές περιπτώσεις η τοποθέτηση ενός μαλακού πάτου στο παπούτσι μπορεί να μειώσει μέρος των κραδασμών κατά τη διάρκεια έντονης σωματικής άσκησης.

Ο γιατρός μπορεί να χορηγήσει μία ορθοπεδική συσκευή (διορθοπεδική), αν το πόδι έχει κάποιο κατασκευαστικό παράγοντα που προδιαθέτει τους τραυματισμούς, όπως υπερβολική καμάρα ή πλατυποδία.

Ίσως να μπορέσετε να εξαλείψετε το πρόβλημα, αποφεύγοντας τις ασκήσεις που προκαλούν επίμονη καταπόνηση των ποδιών, όπως το τρέξιμο ή το μπάσκετ, για 2 εβδομάδες μέχρι 2 μήνες, ενώ μπορείτε να κάνετε ασκήσεις ηπιότερης καταπόνησης, όπως το ποδήλατο ή η κολύμβηση.

Επίσης, όταν ασκείστε, να αυξάνετε σταδιακά την ένταση της προπόνησης και να εναλλάσσετε τις ασκήσεις ήπιας και έντονης καταπόνησης. Αποφύγετε να αυξήσετε πολύ γρήγορα διάρκεια ή την απόσταση στο πρόγραμμα σας.

Δείτε επίσης