Πιλότοι και ιπτάμενο προσωπικό έχουν διπλάσιο κίνδυνο για μελάνωμα

pilotos melanoma 4Μετα-ανάλυση που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό JAMA Dermatology από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο, διαπιστώνει ότι οι πιλότοι, οι αεροσυνοδοί και γενικότερα το προσωπικό των αεροπλάνων έχουν διπλάσιο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρκίνο του δέρματος, όπως είναι π.χ. το μελάνωμα, συγκριτικά με τον γενικό πληθυσμό.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Μαρτίνα Σανλορέντζο, εξέτασαν στοιχεία από 19  δημοσιευμένες μελέτες, της περιόδου 1990-2013, στις οποίες είχαν συμπεριληφθεί 266.000 άτομα.

Από την επεξεργασία των στοιχείων προέκυψε ότι, ο κίνδυνος μελανώματος για τους πιλότους και το υπόλοιπο πλήρωμα καμπίνας είναι υπερδιπλάσιος σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό. Συγκεκριμένα, οι πιλότοι κινδυνεύουν 2,22 φορές περισσότερο από μελάνωμα και οι υπόλοιποι (αεροσυνοδοί, φροντιστές κ.α.) 2,09 φορές περισσότερο.

Το μελάνωμα είναι η λιγότερο συχνή μορφή καρκίνου του δέρματος, καθώς αφορά στο 2% των συνολικών περιπτώσεων, όμως είναι η πιο επικίνδυνη. Η έκθεση στον ήλιο αποτελεί κατ’ εξοχήν παράγοντα κινδύνου για εμφάνιση μελανώματος, ιδίως σε ανθρώπους με ανοιχτόχρωμο δέρμα. Ο κίνδυνος αυξάνεται με την πάροδο της ηλικίας.

Υπεριώδης και κοσμική ακτινοβολία

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για το προσωπικό των αεροπλάνων πιθανότατα οφείλεται στην αυξημένη έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία στα υψόμετρα. Στα 9.000 μέτρα όπου πετάνε τα περισσότερα επιβατικά αεροπλάνα, το επίπεδο της υπεριώδους ακτινοβολίας είναι σχεδόν διπλάσιο από αυτό στο έδαφος.

Επιπλέον, όταν το αεροπλάνο περνάει μέσα από πυκνά σύννεφα και χιόνι, αυξάνεται η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία. Εξάλλου, όσες περισσότερες ώρες πτήσεις έχει ένας εργαζόμενος, τόσο περισσότερο κινδυνεύει.

Βέβαια, τα παράθυρα των αεροσκαφών είναι σχεδιασμένα για να μπλοκάρουν την υπεριώδη ακτινοβολία Β (UVB), σε ποσοστό πάνω από το 99%, όμως αφήνουν να περνάει το 5ο% της υπεριώδους ακτινοβολία Α (UVA). Και οι δύο τύποι ακτινοβολίας μπορεί να κάνουν ζημιά στο DNA των δερματικών κυττάρων, πυροδοτώντας έτσι την εμφάνιση καρκίνου. Για κάθε 900 μέτρα που πετάει πιο ψηλά ένα αεροπλάνο αυξάνεται κατά 15% η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία.

Παράγοντα κινδύνου για καρκίνο του δέρματος αποτελεί όχι μόνο η ηλιακή υπεριώδης ακτινοβολία, αλλά και η κοσμική ακτινοβολία. Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι το ιπτάμενο προσωπικό δέχεται επίπεδα κοσμικής ακτινοβολίας κάτω από το όριο ασφαλείας των 20 mSv ανά έτος, που έχει θέσει η Διεθνής Επιτροπή Ακτινολογικής Προστασίας.

Η χρήση αντηλιακού από το ιπτάμενο προσωπικό είναι ένας τρόπος προστασίας που μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο του δέρματος.

Δείτε επίσης