450 νεκροί από τον ιό Έμπολα μέσα σε δύο μέρες

Ο αριθμός των θυμάτων του ιού Έμπολα αυξήθηκε κατά σχεδόν 450 μέσα σε δύο ημέρες, ενώ αυτός των κρουσμάτων κατά σχεδόν 600, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων, πιθανών και ύποπτων κρουσμάτων ήταν 4.293 στις 6 Σεπτεμβρίου ενώ ο αριθμός των νεκρών ήταν 2.296.

«Είναι ένας πόλεμος εναντίον ενός ιού, στον οποίο δυσκολευόμαστε ακόμα και να συλλέξουμε στοιχεία για τον αριθμό των κρουσμάτων», δήλωσε η κυρία Συλβί Μπράιαντ, διευθύντρια του Τμήματος Πανδημικών & Επιδημικών Νόσων του ΠΟΥ.

«Παλεύουμε να αναχαιτίσουμε την επιδημία, αλλά και να μάθουμε πόσοι άνθρωποι έχουν στ’ αλήθεια προσβληθεί από τον επικίνδυνο ιό», είπε στη διάρκεια συνεντεύξεως Τύπου στην Γενεύη. «Ξέρουμε ότι οι αριθμοί που αναφέρονται είναι μικρότεροι από τους αληθινούς».

Η επιδημία του ιού Έμπολα ξέσπασε στα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου και έχει επεκταθεί σε τέσσερις αφρικανικές χώρες (Λιβερία, Σιέρα Λεόνε, Γουϊνέα, Νιγηρία), ενώ ένα κρούσμα καταγράφηκε και στη Σενεγάλη, στην οποία υπό παρακολούθηση βρίσκονται 67 άνθρωποι που ήρθαν σε επαφή με τον ασθενή αυτόν.

Στη Νιγηρία, όπου ο ιός έφτασε στις 20 Ιουλίου από έναν ταξιδιώτη από τη Λιβερία, υπό παρακολούθηση βρίσκονται σχεδόν 400 άνθρωποι που ήρθαν σε άμεση ή δευτερογενή (μέσω τρίτου ατόμου) επαφή μαζί του, ενώ 21 έχουν ήδη αρρωστήσει, με τους 7 από αυτούς να έχουν χάσει τη ζωή τους.

Στη Λιβερία είχαν καταγραφεί μέχρι τις 4 Σεπτεμβρίου 2.046 κρούσματα (οι 1.224 από τους ασθενείς κατέληξαν). Ωστόσο, το σχεδόν 60% αυτών των κρουσμάτων και θανάτων έχουν καταγραφεί τις τελευταίες τρεις εβδομάδες.

Δείτε επίσης