Οι ψηλοί άνδρες έχουν 30% περισσότερα διαζύγια από τους κοντούς

psiloi andres diazygio 4Οι Αμερικανοί κοινωνιολόγοι Αμπιγκέιλ Γουάιτζμαν και Ντάλτον Κόνλι από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, διαπίστωσαν σε μελέτη τους  που αφορά τις ΗΠΑ ότι τα διαζύγια στους ψηλούς άνδρες είναι 30% περισσότερα από αυτά των ανδρών με κοντό ύψος.

Οι ερευνητές θεώρησαν κοντό ύψος για τους άνδρες αυτό που είναι κάτω από 1.73 μέτρα και ψηλό ύψος αυτό που είναι πάνω από 1.88 μέτρα.

Σύμφωνα με τη μελέτη, οι ψηλοί άνδρες παντρεύονται πιο νωρίς στη ζωή και πιο μορφωμένες γυναίκες από τους κοντούς άνδρες. Από την άλλη μεριά οι κοντοί άνδρες έχουν πιο σταθερούς γάμους από τους ψηλούς και να βγάζουν περισσότερα χρήματα από τις συζύγους τους σε σχέση με τους ψηλούς. Πάντως, οι ψηλοί άνδρες κερδίζουν περισσότερα χρήματα από τους κοντούς.

Όλα αυτά δείχνουν ότι οι ψηλοί άνδρες έχουν κάποια πλεονεκτήματα. «Αποδεικνύεται ότι ένα φυσικό χαρακτηριστικό, το ύψος, επηρεάζει τη δημιουργία σχέσης και τη λειτουργία της καθώς και τη σταθερότητα ή αστάθεια των μακροχρόνιων σχέσεων», λένε οι ερευνητές.

Η μελέτη έδειξε και κάτι, εκ πρώτης όψεως, περίεργο, ότι οι ψηλοί άνδρες συμμετέχουν στις δουλειές του σπιτιού πολύ περισσότερο από τους κοντούς. Αυτό ήταν πολύ εντυπωσιακό, κατά τους επιστήμονες.  Συγκεκριμένα, οι ψηλοί άνδρες είναι πιθανότερο κατά 25-30% να κάνουν περισσότερες οικιακές δουλειές σε σύγκριση με τους κοντούς. Ίσως οι κοντοί άνδρες είναι περισσότερο απασχολημένοι με το να βγάλουν λεφτά και δεν έχουν χρόνο για οικιακές δουλειές ή έχουν πιο παραδοσιακά στερεότυπα.

Τα συμπεράσματα αυτά προέκυψαν από μια μεγάλη μελέτη που διεξάγεται σε αμερικανικές οικογένειες από το 1968 (Panel Study of Income Dynamics).

Ύψος και διαζύγια

Ποια είναι η εξήγηση των διαπιστώσεων; «Τα ευρήματα δείχνουν ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ του ύψους των ανδρών και του είδους της σχέσης τους με τις γυναίκες. Οι κοντοί αντισταθμίζουν το φυσικό μειονέκτημά τους καταφέρνοντας να κερδίζουν περισσότερα χρήματα από τις συζύγους τους ενώ οι ψηλοί άνδρες είναι πιο πιθανό προσελκύουν γυναίκες με υψηλότερες απολαβές από τους ίδιους», αναφέρουν οι ερευνητές. Αυτό ενδεχομένως να είναι ένας παράγοντας που οδηγεί πιο συχνά στο διαζύγιο.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι σε γενικές γραμμές οι ψηλοί άνδρες υπερτερούν των κοντών στον εργασιακό περιβάλλον. Είναι χαρακτηριστικό ότι ποσοστό της τάξεως του 90% των διευθυνόντων συμβούλων στις μεγάλες εταιρείες είναι ψηλότεροι από τον μέσο όρο ενώ παράλληλα στοιχεία μαρτυρούν ότι οι ψηλοί άνδρες κερδίζουν περισσότερα χρήματα από τους κοντούς.

Σημαντικές ήταν οι διαφορές μεταξύ ψηλών και κοντών ανδρών και στην επιλογή συντρόφου. Για παράδειγμα, οι κοντοί άνδρες έχουν περισσότερες πιθανότητες να παντρευτούν μια γυναίκα ίδιου ύψους ή ψηλότερη από αυτούς. Αλλά οι  ψηλοί άνδρες δεν συνηθίζουν να παντρεύονται γυναίκες του ίδιου ύψους ή ψηλότερή τους.

Να σημειωθεί ότι στο 7% των γάμων στις ΗΠΑ οι γυναίκες είναι ψηλότερες από τους άνδρες.

Δείτε επίσης