Το κάλιο μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού 25%, εφόσον δεν υπάρχει υπέρταση

bananas kalio 4Τρώγοντας μπανάνες, αλλά και άλλες τροφές που περιέχουν κάλιο, μπορεί να μειωθεί ο κίνδυνος για εγκεφαλικό επεισόδιο κατά περίπου 25%. Ωστόσο, για να υπάρχει αυτό το όφελος δεν θα πρέπει να έχει ήδη αναπτυχθεί υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση).

Αυτό έδειξε μια μελέτη που έγινε σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Report, το οποίο εκδίδεται από την American Heart Association.

Οι ερευνητές μελέτησαν 90.137 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, ηλικίας 50 έως 79, κατά μέσο όρο 11 χρόνια. Εξέτασαν πόσο κάλιο κατανάλωναν και αν είχαν εγκεφαλικά επεισόδια κατά τη διάρκεια της μελέτης.

Οι συμμετέχουσες δεν είχαν υποστεί προηγουμένως εγκεφαλικό επεισόδιο και η μέση πρόσληψη του καλίου από τη διατροφή τους ήταν 2,611 mg την ημέρα.

Η ημερήσια σύσταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για τις γυναίκες είναι τουλάχιστον 3,510 mg καλίου την ημέρα. Μόνο το 16,6% των γυναικών της μελέτης ξεπερνούσε το όριο του ΠΟΥ.

Αν υπάρχει υπέρταση, το κάλιο δεν μειώνει την πιθανότητα εγκεφαλικού

Μεταξύ των γυναικών που δεν είχαν υψηλή αρτηριακή πίεση, εκείνες που κατανάλωναν το περισσότερο κάλιο είχαν 27% χαμηλότερο κίνδυνο ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου και 21% χαμηλότερο κίνδυνο για όλους τους τύπους εγκεφαλικού επεισοδίου.

Από τις γυναίκες με υπέρταση, η πρόσληψη καλίου δεν μείωνε τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Οι ερευνητές πρότειναν ότι η υψηλότερη διατροφική πρόσληψη καλίου είναι πιο ευεργετική πριν αναπτυχθεί η υψηλή αρτηριακή πίεση.

Επίσης διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες που έτρωγαν το περισσότερο κάλιο είχαν 10% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν πρόωρα από κάθε αιτία σε σχέση με εκείνες που έτρωγαν το λιγότερο κάλιο.

Η επικεφαλής συντάκτρια της μελέτης Sylvia Wassertheil-Smoller, του Albert Einstein College of Medicine της Νέας Υόρκης, δήλωσε: «Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι οι γυναίκες πρέπει να τρώνε τροφές πλούσιες σε κάλιο. Δεν θα βρείτε υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο στο πρόχειρο φαγητό. Ανάμεσα στα τρόφιμα που περιέχουν αρκετό κάλιο είναι οι γλυκοπατάτες, οι μπανάνες και τα λευκά φασόλια”.

Να σημειωθεί ότι οι μπανάνες, το αβοκάντο και άλλα φρούτα και λαχανικά είναι καλές πηγές καλίου. Για παράδειγμα, μια μετρίου μεγέθους μπανάνα περιέχει περίπου 430 mg, ενώ ένα φλιτζάνι ψιλοκομμένο αβοκάντο 708 mg.

Ωστόσο, η ειδικός προειδοποίησε ότι πάντα πρέπει να υπάρχει ισορροπία στη διατροφή. “Το να καταναλώνει κανείς πάρα πολύ κάλιο μπορεί να είναι επικίνδυνο για την καρδιά, άρα θα πρέπει να ελέγχεται η πρόσληψη”.

Δείτε επίσης