Το πρωινό γεύμα απομακρύνει τον διαβήτη τύπου 2 στα παιδιά

diavhths paidia proino 4Μια σημαντική μελέτη του πανεπιστήμιο St. George’s του Λονδίνου δείχνει ότι υπάρχει σαφής σχέση μεταξύ του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 στα παιδιά και των διατροφικών συνηθειών τους όσον αφορά το πρωινό γεύμα. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό PLoS Medicine.

Η έρευνα διαπίστωσε ότι τα παιδιά που δεν συνηθίζουν να τρώνε πρωινό έχουν 26% υψηλότερη αντίσταση στην ινσουλίνη από ό, τι τα παιδιά που τρώνε πάντα πρωινό. Η αντίσταση στην ινσουλίνη αυξάνει τον κίνδυνο του διαβήτη τύπου 2.

Οι ερευνητές εξέτασαν με ερωτηματολόγια 4.116 παιδιά ηλικίας 9-10 ετών στη Μεγάλη Βρετανία και βρήκαν ότι εκείνα που δεν κατανάλωναν τακτικά πρωινό είχαν υψηλότερες συγκεντρώσεις ινσουλίνης (κατά μέσο όρο 26,4%). Η αυξημένη ινσουλίνη σήμαινε ότι η ορμόνη δεν μπορούσε να λειτουργήσει σωστά με αποτέλεσμα το σώμα να παράγει μεγαλύτερες ποσότητες.

Από τα 4.116 παιδιά:

  • 3.056 (74%) έτρωγαν πρωινό καθημερινά
  • 450 (11%) είχαν το πρωινό τις περισσότερες ημέρες
  • 372 (9%) είχαν το πρωινό μερικές ημέρες
  • 238 (6%) δεν έτρωγαν συνήθως πρωινό

Δημητριακά πρωινού και φυτικές ίνες

Οι ερευνητές έκαναν εξετάσεις αίματος σε κάθε παιδί και διαπίστωσαν ότι τα παιδιά που δεν έτρωγαν πρωινό είχαν κατά 1,2% υψηλότερη HbA1c (γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη) και κατά 1% υψηλότερη γλυκόζη (σάκχαρο αίματος).

Η μελέτη έδειξε ακόμη ότι τα παιδιά που κατανάλωναν δημητριακά πρωινού με μεγάλη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, είχαν ακόμα πιο μειωμένες πιθανότητες εκδήλωσης σακχαρώδη διαβήτη.

Οι επιστήμονες έγραψαν: “Οι παρατηρούμενες συσχετίσεις (των επιπέδων ινσουλίνης και γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης) δείχνουν ότι η τακτική κατανάλωση πρωινού, και ιδίως η κατανάλωση δημητριακών και τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, μπορεί να προστατεύει από την πρώιμη ανάπτυξη του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 στα παιδιά.”

Δείτε επίσης